Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija pērk satelītattēlus no ASV, lai zinātu, kur veikt triecienus pret Ukrainu

© Pixabay.com

Pastāv iespēja, ka Krievija iegādājas Ukrainas satelītattēlus no amerikāņu kompānijām un šie attēli tiek izmantoti, lai aprēķinātu uzbrukumus Ukrainas pilsētām, raksta unian.net.

"Visas valstis pērk, arī mēs. Tas ir tīri komerciāls pakalpojums. Viņi jau iepriekš ir izmantojuši komerciālas fotogrāfijas," ir pārliecināts Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītājs, ģenerālmajors Kirilo Budanovs.

Jau iepriekš amerikāņu žurnāls The Atlantic rakstīja, ka Krievija varētu veikt liela darbības rādiusa spārnoto raķešu uzbrukumus, izmantojot, visticamāk, amerikāņu kompāniju nodrošinātos satelītattēlus.

Tiek atzīmēts, ka satelīts fotografē vietu, un pēc dažām dienām vai nedēļām tiek raidīta raķete. Dažreiz cits satelīts pēc tam uzņem papildu attēlus, iespējams, lai pārbaudītu bojājumu apmēru.

Ukraina apgalvo, ka uzrauga Krievijas satelītu pārlidojumus un vēl nesen pieņēma, ka sabiedroto satelīti nebūs pieejami izmantošanai Krievijas labā.

Šobrīd Ukrainas Aizsardzības ministrijai ir aizdomas, ka Krievija ar trešo pušu kompāniju starpniecību pērk satelītattēlus no ASV un ka šie attēli "var tikt izmantoti bruņotā agresijā pret Ukrainu", norādot uz diviem lielākajiem uzņēmumiem Amerikas Savienotajās Valstīs, kas nodarbojas ar komerciālu satelītattēlu veidošanu - Maxar un Planet.