Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Šveices tiesa attaisno bijušo Baltkrievijas policistu

© pixabay.com

Šveicē Sanktgallenes tiesa ceturtdien attaisnoja bijušo Baltkrievijas Sevišķās ātrās reaģēšanas vienības (SOBR) kaujinieku Juriju Garavski, kas bija apsūdzēts par līdzdalību diktatora Aleksandra Lukašenko trīs oponentu vardarbīgā pazušanā.

44 gadus vecais Garavskis tiesas priekšā stājās pagājušajā nedēļā.

Tiesnesis konstatēja, ka Garavskis nav vainīgs un norādīja uz pretrunām viņa liecībās.

Prāvai rūpīgi sekoja upuru tuvinieki un kampaņas organizācijas, arī "TRIAL International", kas 2021.gadā pret Garavski iesniedza kriminālsūdzību.

"Upuru ģimeņu cīņa par taisnību turpinās," nevalstiskā organizācija pauda platformā "X".

Jurija Garavska vārds medijos pirmo reizi parādījās 2019.gadā, kad viņš intervijā raidsabiedrībai "Deutsche Welle" pastāstīja par līdzdalību bijušā Baltkrievijas iekšlietu ministra Jurija Zaharenko, bijušā Centrālās vēlēšanu komitejas priekšsēdētāja Viktora Gončara un uzņēmēja Anatolija Krasovska politiskajās slepkavībās.

Šie cilvēki Minskā pazuda no 1999.gada maija līdz septembrim. Viņu pazušanas izmeklēšanai Baltkrievijā nav bijis nekādu rezultātu.

Garavska advokāts oficiālajā paziņojumā tiesā apliecināja, ka viņa klients nav vainīgs.

Garavskis bijis "maza skrūvīte lielā mašīnā", un viņa mērķis bija "izcelt gaismā patiesību", sacīja advokāts.

Prāvas pirmajā dienā otrdien vadošais tiesnesis Olavs Humbels gari un plaši iztaujāja Garavski, akcentējot pretrunas liecībās un intervijās medijiem.

Tiesnesis pieļāva, ka baltkrievs visu izgudrojis, lai saņemtu patvērumu, jo pēc šādas atzīšanās nebūtu droši sūtīt viņu atpakaļ uz Baltkrieviju.