Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Trīs mēnešus pēc aizturēšanas no Ziemeļkorejas uz mājām devies ASV karavīrs

© Reuters/Scanpix/Leta

Ziemeļkoreja ir atbrīvojusi ASV karavīru Trevisu Kingu, kurš pirms trim mēnešiem iekļuva šajā valstī no Dienvidkorejas, bet tagad "laimīgs" dodas uz mājām, trešdien paziņoja ASV amatpersonas.

23 gadus vecā Kinga atbrīvošana notika pēc intensīvas aizkulišu diplomātijas, izbeidzot iespējamību, ka viņam būtu ilgi jāpaliek Ziemeļkorejā, kas izmantojusi aizturētus amerikāņus par sarunu trumpjiem.

Ziemeļkorejas valsts ziņu aģentūra KCNA dažas stundas pirms tam negaidīti ziņoja, ka Phenjana ir nolēmusi izraidīt Kingu, kuram saskaņā ar ASV amatpersonu teikto ir "laba veselība".

Kings ar Zviedrijas diplomātu palīdzību šķērsoja Ziemeļkorejas robežu ar Ķīnu, kur viņš trešdien tika nodots ASV vēstniekam un augsta ranga ASC armijas virsniekam. Pēc tam viņš izlidoja uz ASV armijas bāzi.

"Mēs varam apstiprināt, ka ierindnieks Kings bija ļoti laimīgs par došanos uz mājām. Viņš ļoti gaida tikšanos ar savu ģimeni," reportieriem paziņoja augsta ASV administrācijas amatpersona.

Kings jūlijā tika vests uz lidostu, lai no Dienvidkorejas atgrieztos ASV Teksasas štatā, kur viņam draudēja disciplinārlieta Blisas fortā. Viņš Dienvidkorejā bija dzērumā sakāvies krodziņā, iesaistījies incidentā ar policiju un pavadījis kādu laiku Dienvidkorejas cietumā.

Pirms gaidāmā lidojuma Kings aizlavījās prom, pievienojās Korejas demilitarizētās zonas apskates braucienam un nelegāli iekļuva Ziemeļkorejā.

Phenjana augustā apstiprināja, ka ir aizturējusi Kingu, un apgalvoja, ka viņš esot pārbēdzis uz Ziemeļkoreju, lai izglābtos no "sliktas izturēšanās un rasu diskriminācijas ASV armijā". Kings ir afroamerikānis.

Tomēr pēc izmeklēšanas pabeigšanas Phenjana ir "nolēmusi izraidīt Trevisu Kingu - ASV armijas karavīru, kurš nelegāli iekļuva Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas (KTDR) teritorijā," trešdien ziņoja KCNA.

Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans paziņoja, ka "ASV amatpersonas ir nodrošinājušas ierindnieka Trevisa Kinga atgriešanos" no Ziemeļkorejas.

"Mēs pateicamies Zviedrijas valdībai par tās diplomātisko lomu (..) un Ķīnas Tautas Republikas valdībai par tās palīdzību ierindnieka Kinga pārvešanas atvieglošanā," sacīja Salivans.

Kings pēc atgriešanās ASV tiks aizvests uz Brūka Armijas medicīnas centru Teksasā. Turpat bija veikts medicīniskais novērtējums arī Krievijas atbrīvotajai ASV basketbolistei Britnijai Grainerei.

Jebkādas disciplināras darbības pret Kingu, tostarp iespējama karatiesas prāva, notiks pēc šī centra apmeklēšanas.