Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Vai cilvēcei draud izzušana? Zinātnieki uztraucas par klimata pārmaiņām

© Pixabay.com

Nākotnē gaisa temperatūra var sasniegt pat 70°C, padarot Zemi par vidi, kurā nav ne ūdens, ne pārtikas, raksta Skynews.

Zinātnieki ir veikuši jaunu pētījumu, kurā konstatēts, ka ārkārtēja globālā sasilšana var novest pie visu zīdītāju, tajā skaitā arī cilvēku, izzušanas - cilvēce varētu pazust no Zemes virsmas 250 miljonu gadu laikā.

Pirmo reizi zinātnieki ir pārbaudījuši klimata modeļus ar datora programmu palīdzību, un tiek prognozēts, ka gaisa temperatūra varētu paaugstināties līdz pat 70°C, padarot Zemi par tādu vietu, uz kuras nebūs ne ūdens, ne pārtikas.

Zinātnieki prognozē, ka planēta sakarsīs tiktāl, ka daudzi zīdītāji nespēs izdzīvot, un Zemes kontinenti saplūdīs, veidojot vienu karstu, sausu, neapdzīvojamu superkontinentu - šādas apokaliptiskas prognozes devuši pirmie ar datoru palīdzību veidotie klimata modeļi.

"Zeme kļūs tik karsta, ka tikai 8% līdz 16% no prognozētā superkontinenta būs apdzīvojami. Zīdītāji, tostarp cilvēki, ir labāk pielāgojušies dzīvei aukstumā un grūtāk iztur lielu karstumu," uzsver pētnieki.

Pētījuma vadošais autors Dr. Aleksandrs Farnsvorts no Bristoles universitātes saka:

"Plaši izplatītā temperatūra no 40 līdz 50 grādiem pēc Celsija un vēl lielākas ikdienas galējības apvienojumā ar augstu mitruma līmeni galu galā izlems mūsu likteni. Cilvēki, tāpat kā daudzas citas sugas, izmirs, jo vairs nespēs atdzesēt savu ķermeni.”

CO2 līmenis varētu pieaugt no aptuveni 400 daļām uz miljonu (ppm), kāds tas ir šobrīd, līdz vairāk nekā 600 ppm līdz brīdim, kad izveidosies superkontinents ar nosaukumu Pangea Ultima - un arī tikai tad, ja cilvēki pārstās dedzināt fosilo kurināmo - pretējā gadījumā "mēs redzēsim šos skaitļus daudz ātrāk."