Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas Parlaments aicina aizsargāt prostitūtas

© F64

Eiropas Parlaments ceturtdien aicināja ES veikt pasākumus prostitūcijas apkarošanai un nabadzības izskaušanai.

Rezolūciju par prostitūcijas reglamentēšanu ES, tās pārrobežu sekām, ietekmi uz dzimumu līdztiesību un sieviešu tiesībām EP deputāti pieņēma ar 234 balsīm par, 175 pret un 122 atturoties.

Ņemot vērā to, ka prostitūcijas tirgi darbojas pāri robežām, jo lielāka ir asimetrija starp valstu prostitūcijas tiesību aktiem, jo vairāk ir cietušo, kas tiek tirgoti seksuālas ekspluatācijas nolūkā, uzsver EP deputāti rezolūcijā. Tāpēc dalībvalstīm jāpārskata spēkā esošie tiesību akti, lai novērstu nepilnības, kas ļauj noziedzniekiem darboties nesodīti, savukārt Komisijai jāizstrādā kopīgas ES pamatnostādnes, kas garantē prostitūcijā iesaistīto personu pamattiesības.

Jāaizliedz tiešsaistes reklāma

Prostitūcija un cilvēku tirdzniecība seksuālas ekspluatēšanas nolūkā pastāv tāpēc, ka pēc tām ir pieprasījums, uzsver deputāti, tāpēc būtiska cilvēku tirdzniecības ierobežošanai ir pieprasījuma samazināšana. Parlaments aicina dalībvalstis veikt steidzamus pasākumus, lai novērstu tiešsaistes reklāmu, kas tieši vai netieši veicina prostitūciju vai cenšas piesaistīt pircējus. Centienos novērst cilvēktirdzniecību un aizsargāt prostitūcijā nodarbinātās sievietes ir jāsadarbojas ar policiju un citām tiesībaizsardzības iestādēm, sociālajiem un medicīnas dienestiem un nevalstiskajām organizācijām.

Prostitūcijā iesaistīto piekļuve pakalpojumiem un tiesību aizsardzība

Sociālās un ekonomiskās situācijas pasliktināšanās Covid-19 pandēmijas dēļ, kā arī pašreizējā enerģētikas un dzīves dārdzības krīze ir palielinājusi visu veidu ļaunprātīgu izmantošanu un vardarbību pret sievietēm, ieskaitot seksuālu ekspluatāciju, jo daudzas neaizsargātā situācijā esošas sievietes nonāk nabadzībā un sociālajā atstumtībā. EP deputāti prasa ieviest efektīvu politiku, kas novērstu nabadzību un uzlabotu sociālo aizsardzību, novērstu nesekmību skolā, veicinātu izglītību un iekļaušanu, kas palīdzētu nodrošināt sievietēm pilnvērtīgas iespējas un ekonomisko neatkarību. Tāpat deputāti prasa pasākumus, lai sodītu tos, kas viņas izmanto.

Prostitūcijā iesaistīti cilvēki tiek nesamērīgi un de facto pakļauti kriminālatbildībai un policijas un tiesu iestāžu veiktas vajāšanas draudiem, kā arī marginalizācijai un stigmatizācijai. Diskriminējoša attieksme bieži vien liedz vērsties tiesā gadījumos, kad viņi saskaras ar vardarbību. EP deputāti prasa nodrošināt pilnīgu piekļuvi kvalitatīviem veselības un sociālajiem pakalpojumiem, kā arī tiesu sistēmai, un iespējas izkļūt no prostitūcijas.

Ziņotāja Marija Noičla (S&D, Vācija) sacīja: "Šodien Parlaments dod balsi cilvēkiem, īpaši sievietēm, kas mūsu sabiedrībā tradicionāli tikuši noniecināti, izstumti un stigmatizēti. Mēs atbalstām tos, kas jau ilgu laiku cenšas vērst mūsu uzmanību uz prostitūcijā valdošo realitāti. Šajā ziņojumā ir izklāstīti galvenie iemesli, kāpēc cilvēki nonāk prostitūcijā, un uzsvērts turpmākais ceļš: jāizstrādā izejas programmas un jāpiedāvā alternatīvas, jālikvidē nabadzība un sociālā atstumtība, jānovērš stereotipi un nevienlīdzība un jāsamazina pieprasījums, vēršoties pret pircējiem."