Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Grib noteikt bargākus sodus prostitūtu klientiem

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Pirms diviem gadiem valdība uzdeva atbildīgajām ministrijām izstrādāt likumprojektu prostitūcijas ierobežošanas jomā un līdz 2017. gada 1. janvārim iesniegt to Ministru kabinetā.

Iekšlietu ministrija nu nākusi klajā ar jaunu Prostitūcijas ierobežošanas likumprojektu, kas paredz, ka prostitūtām jākļūst vecākām, kā arī noteikt bargākus sodus prostitūtu klientiem.

Spēkā esošie noteikumi pieļauj, ka ar prostitūciju drīkst nodarboties no 18 gadu vecuma, bet jaunajā likumprojektā vecuma cenzs palielināts līdz 25 gadu vecumam. Proti, ar prostitūciju var nodarboties persona, kas sasniegusi 25 gadu vecumu. Par dažādiem pārkāpumiem, kas saistīti gan ar nodarbošanos ar prostitūciju, tās reklamēšanu un piedāvāšanu, gan arī prostitūcijas izmantošanu, jaunajā likumprojektā paredzēti dažāda apmēra naudas sodi, sākot no 150 eiro par nodarbošanos ar prostitūciju līdz 25 gadu vecumam. Maksimālo naudas sodu - 2000 eiro - varēs noteikt uzņēmējiem, ja atklās, ka komercdarbības veikšanas vietās vai objektos, piemēram, viesnīcās, viesu namos u.tml., personas nodarbojas vai izmanto prostitūciju.

Likumprojektā paredzēts, ka prostitūtas varēs atbrīvot no administratīvās atbildības, ja tās piekritīs saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, izņemot gadījumu, ja persona turpinās nodarboties ar prostitūciju rehabilitācijas saņemšanas laikā. Likumprojekts ar pāris izņēmumiem varētu stāties spēkā 2019. gada 1. janvārī.