Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Okeānā peld haizivs, kas ir vecāka par ASV

© Scanpix

Kāds sens okeāna dzīļu iemītnieks ir dzīvojis ilgāk, nekā pastāvējusi ASV kā valsts, raksta dailystar.co.uk.

Kāda grenlandes haizivis varētu būt dzīvojusi Ziemeļu Ledus okeānā jau 400 gadus - tas nozīmē, ka tā varētu būt dzimusi aptuveni 1623. gadā, kamēr ASV pasludināja neatkarību 1776. gadā.

Grenlandes haizivs tiek uzskatīta par mūsu planētas vecāko dzīvo mugurkaulnieku. Tās vidējais dzīves ilgums ir 200 gadi, turklāt tā aug ļoti lēni - apmēram tikai 1 cm gadā.

2016. gadā veiktajos pētījumos tika izmantota radiooglekļa datēšana, lai noteiktu haizivju vecumu, un tika konstatēts, ka citas haizivis ir aptuveni ir arī 272- 393 gadus vecas, taču pētniekiem izdevās atrast vēl vecāku paraugu.

Pētnieki domā, ka šī haizivis var nodzīvot pat 500 gadus - viena no tām tika atrasts mirusi ostā Kornvolas štatā - domājams, ka tā bija dzimusi vēl karaļa Henrija VIII valdīšanas laikā.

Pētījumi par haizivju vecumu tiek veikti, aplūkojot oglekļa-14 līmeni haizivju acu lēcās.

Tas veidojas dzimšanas brīdī, un tiek uzskatīts, ka tas neatjaunojas, ļaujot zinātniekiem noskaidrot, cik haizivs ir veca.

Viena no šādām haizivīm tika pamanīts peldam 4000 jūdžu attālumā no Arktikas, mierīgajā Karību jūras reģionā - zinātnieki 2022. gadā, kad tika veikts šis novērojums, bija ļoti pārsteigti, jo ūdeņos parādījās Grenlandes haizivs, kas parasti tik tālu neaizceļo.

Laikraksts “Mirror” ziņoja, ka pētnieki, veicot pētījumus ar tīģerhaizivīm Centrālamerikā, sastapa šķietami diezgan gausu sugas īpatni.

Viņi sacīja: "Sākumā mēs bijām pārliecināti, ka tas ir kaut kas cits, piemēram, sešu žaunu haizivs, kas ir labi pazīstama no dziļajiem ūdeņiem pie koraļļu rifiem. Mēs zinājām, ka tas ir kaut kas neparasts, un to zināja arī makšķernieki, kuri visu savu makšķerēšanas gadu laikā nebija redzējuši neko tādu."

Vēlāk šīs sugas eksperti apstiprināja, ka tā ir grenlandes haizivs.

Uz laivas esošais zvejnieks Omārs Fokss sacīja: "Es vienmēr priecājos paplašināt savu dziļūdens līniju, jo es zinu, ka tur lejā ir lietas, kuras mēs vēl neesam redzējuši Belizā, bet es nekad nedomāju, ka noķeršu Grenlandes haizivi."