Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Kāpēc haizivs Ēģiptē nogalināja tūristu no Krievijas? Atklāts baiss iemesls

© Scanpix/Reuters

Ēģiptes mediji atklājuši briesmīgu iemeslu, kāpēc haizivs uzbruka un apēda krievu tūristu Hurgadā - pēc ekspertu teiktā, haizivis, kas lielā skaitā dzīvo jūras ceļu tuvumā no Ēģiptes uz Saūda Arābiju, ir pieradušas pie viegla laupījuma - arī pie cilvēka gaļas, raksta limon.postimees.ee.

Hurgadu ceturtdien pāršalca briesmīgas ziņas - haizivs uzbrukums krievu tūristam, kas beidzās traģiski. Tūrists, pēc dažu aculiecinieku stāstītā, kopā ar meiteni iepeldējis diezgan dziļi, kad noticis plēsoņa uzbrukums, tas nofilmēts arī video. Bojāgājušais ir krievu tautības, 23 gadus vecs vīrietis vārdā Vladimirs, kurš tikai pirms dažiem mēnešiem pārcēlās uz dzīvi Ēģiptē.

Ēģiptes Vides ministrijas dabas aizsardzības sektora vadītājs Mohameds Salems skaidroja: “Haizivis var uzbrukt cilvēkiem, bet parasti, tiklīdz haizivs sakož cilvēku un konstatē, ka tā nav no viņai zināmiem dabīgiem pārtikas avotiem, tā neturpina uzbrukt. Ja haizivs turpina uzbrukumu, tas nozīmē, ka kaut kas nav kārtībā.”

Tīģerhaizivs ir viena no izplatītākajām sugām, kas dzīvo Sarkanajā jūrā, un tās agresīvā uzvedība pret cilvēkiem ir pārsteidzoša. Tajā pašā laikā jau izskanējusi versija, ka tieši šīs sugas pārstāvji, visticamāk, ir bijuši vainīgi arī pie diviem iepriekšējiem uzbrukumiem cilvēkiem Hurgadas un Marsalamas krastos, kas notika iepriekšējā gadā.

Parasti tīģerhaizivis barojas ar vēžveidīgajiem, zivīm, putniem, bruņurupučiem, delfīniem un pat savas sugas un citu haizivju sugu mazuļiem.

Šobrīd haizivs - slepkava ir noķerta, lai noskaidrotu iemeslu, kas noveda pie tās nelīdzsvarotības, kas lika tai uzskatīt cilvēku par pārtikas avotu.

Tikmēr vietējie mediji jau nosaukuši briesmīgo iemeslu, kāpēc haizivis uzbrūk cilvēkiem - tās ir pieradušas pie viegli pieejama laupījuma no kuģiem, kas pārvietojas pa Sarkano jūru - tajā skaitā arī cilvēku gaļas.

Tirdzniecības kuģu īpašnieki bieži vien slepus izmet beigtus vai slimus liellopus atklātā jūrā, un nav izslēgts, ka haizivju agresija pret cilvēkiem ir saistīta ar ēģiptiešu svētceļnieku izvadīšanu, kuri gāja bojā, kuģojot pa Saūda Arābijas jūru. Kā apliecina ēģiptieši, negodīgie pārvadātāji, lai slēptu pārkāpumus ceļojuma laikā, bojāgājušos izmeta atklātā jūrā.

Šobrīd visas Sarkanās jūras kūrortu pludmales ir slēgtas, ir aizliegti laivu braucieni, niršana, snorkelēšana un makšķerēšana. Aizliegums būs spēkā līdz 15. jūnijam.