Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Latvija stiprinās attiecības ar Ēģipti; pieaug ekonomiskās sadarbības aktivitāte

© pixabay.com

Latvijai ir būtiski turpināt darbu pie valsts tēla un atpazīstamības stiprināšanas Ēģiptē, aģentūrai LETA uzsvēra jaunais Latvijas vēstnieks Ēģiptē Andris Razāns.

Viņš norādīja, ka tas ir nepieciešams, lai veicinātu augsta līmeņa vizīšu apmaiņu un ekonomisko sadarbību.

Ēģipte ir nozīmīgs spēlētājs Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģionā, kā arī viens no prioritārajiem Eiropas Savienības dienvidu kaimiņu partneriem. Savukārt Latviju un Ēģipti jau vairāk nekā 30 gadu garumā vieno draudzīgas diplomātiskās attiecības, norāda vēstnieks.

Ņemot vērā Ēģiptes lomu reģionā un Krievijas izvērsto karu Ukrainā, esot būtiski skaidrot Latvijas nostāju par aktuālākajiem drošības izaicinājumiem un uzklausīt Ēģiptes viedokli par notikumiem Tuvajos Austrumos, Ziemeļāfrikā un arī Āfrikas raga reģionā.

Saskaņā ar datiem šā gada pirmajos sešos mēnešos pieauguši gan importa, gan eksporta rādītāji ar Ēģipti salīdzinājumā ar 2022.gada pirmo pusgadu.

Pēc vēstnieka vārdiem, Latvijas vēstniecība Ēģiptē regulāri sniedzot atbalstu Latvijas uzņēmumiem un pievērš pastiprinātu uzmanību ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējām tādās nozarēs kā lauksaimniecība, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, kā arī zaļās tehnoloģijas.

Razāns karjeru diplomātiskajā dienestā sācis 1992.gadā. Viņš ir strādājis Ārlietu ministrijas Politiskajā un Rietumeiropas departamentā, kā arī Ziemeļeiropas valstu nodaļā, bijis Ārlietu ministrijas politiskais direktors, vadījis Plānošanas grupu, kā arī strādājis Latvijas vēstniecībā Kopenhāgenā un Stokholmā.

Razāns kā vēstnieks pārstāvējis Latvijas intereses Dānijā un ASV, pildījis nerezidējošā vēstnieka pienākumus Marokā un Meksikā. Tāpat viņš bijis Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa ārlietu padomnieks, kā arī Ministru prezidenta Induļa Emša ārlietu padomnieks.

Karjeras gaitā Razāns saņēmis virkni Latvijas un ārvalstu apbalvojumu.

Viņš absolvējis Latvijas Universitāti, iegūstot maģistra grādu vēsturē, kā arī papildinājis zināšanas mācību programmās Zviedrijā, Lielbritānijā un ASV.

Razāns nomaina līdzšinējo Latvijas vēstnieku Ēģiptē Ilmāru Breidaku, kurš amatā bija kopš 2020.gada.