Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

ASV Avenam noteiktās sankcijas var kalpot par pamatojumu, lai atņemtu viņam pilsonību

© Ģirts Ozoliņš/f64

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) savā atzinumā par Latvijas pilsonības iespējamo atņemšanu Vladimiram Putinam pietuvinātajam Pjotram Avenam ņems vērā ASV noteiktās sankcijas.

Informācija par ASV sankcijām tiks ņemta vērā, sagatavojot SAB atzinumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei par Latvijas pilsonības iespējamo atņemšanu Avenam, teikts SAB tviterī publicētajā informācijā.

SAB atzīmē, ka saistībā ar Avena iegūto Latvijas pilsonību iepriekš ir iniciējis saziņu un informācijas iegūšanu, sadarbojoties ar citu valstu kompetentajām iestādēm.

Kā ziņots, ASV Finanšu ministrija noteikusi sankcijas Krievijas miljardieriem, Krievijas "Alfa Bank" dibinātājiem un akcionāriem Avenam un Mihailam Fridmanam.

Viņi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pameta valsti, tomēr nonāca Eiropas Savienības (ES) un Apvienotās Karalistes sankciju sarakstos. Arī pašai bankai ir piemērotas ES un ASV sankcijas.

Viņu vārdi parādījušies Ārvalstu aktīvu kontroles biroja publicētajā atjauninātajā ASV sankcijām pakļauto personu sarakstā.

Lielbritānijas valdība Fridmanu un Avenu dēvē par "prokremliski noskaņotiem oligarhiem", kas cieši saistīti ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. ES sankciju sarakstā Avens nodēvēts par vienu no Putinam tuvākajiem oligarhiem, kurš aktīvi sniedzis materiālu vai finansiālu atbalstu Krievijas lēmumu pieņēmējiem, kas ir atbildīgi par Krimas aneksiju vai Ukrainas destabilizāciju, un guvis no tiem labumu.