Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Nausēdas padomnieks: Divu robežkontroles punktu ar Baltkrieviju slēgšana Lietuvai ļautu pārdalīt resursus

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Lietuvas plāns slēgt divus no sešiem robežkontroles punktiem ar Baltkrieviju palīdzēs risināt organizatoriskos jautājumus un ļaus novirzīt resursus citur, pirmdien sacīja prezidenta Gitāna Nausēdas padomnieks nacionālās drošības jautājumos Darjus Urbons.

Robežpunktu slēgšana "palīdzētu iestādēm atrisināt dažus organizatoriskus jautājumus," Urbons teica Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai.

"Mums šajos kontrolpunktos trūkst noteikta aprīkojuma, lai varētu ļoti efektīvi kontrolēt kontrabandas plūsmu, un, ja šie punkti tiktu slēgti, mēs varētu novirzīt tos resursus, kas mums tur šobrīd ir, uz citām vietām, lai stiprinātu mūsu ārējās robežas aizsardzību," viņš paskaidroja.

Urbons sacīja, ka Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pagājušajā nedēļā vizītes laikā Polijā uzsvēra, ka robežas ar Baltkrieviju slēgšana būtu "galējs pasākums"..

"Mums ir jāuzrauga situācija un jāreaģē," teica Nausēdas padomnieks, piebilstot, ka "robežu slēgšanai nevajadzētu būt risinājumam pašai par sevi, bet mums skaidri jādefinē, ko mēs cenšamies panākt".

Jau vēstīts, ka Lietuvas varasiestādes apsver drīzumā slēgt Šumskas un Tvereču robežkontroles punktus, un galīgo lēmumu šajā jautājumā pieņems valdība.

Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta vadītāja vietnieks Saulius Nekraševičs teica, ka dažu robežkontroles punktu ar Baltkrieviju slēgšana palīdzētu samazināt riskus.

Viņš apstiprināja, ka Šumskas un Tvereču robežkontroles punktos automobiļu un personu caurlaidība ir ierobežota.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pagājušajā ceturtdienā vizītē Suvalkos, Polijas ziemeļaustrumos, sacīja, ka Viļņai, Varšavai un Rīgai jābūt gatavām kopīgi slēgt robežas ar Baltkrieviju, ja drošības situācija pasliktināsies Krievijas grupējuma "Vagner" algotņu klātbūtnes Baltkrievijā dēļ.

Polijas amatpersonas ir paziņojušas, ka tiek apsvērta pilnīga robežas ar Baltkrieviju slēgšanu.

Nausēda un Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis ceturtdien paziņoja, ka Baltkrievijā pašlaik atrodas ap 4000"Vagner" algotņu un daļa no tiem ir izvietoti netālu no Lietuvas un Polijas teritorijas.