Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Britu zinātnieki baros govis ar narcisēm, lai apturēto globālo sasilšanu

© Pixabay.com

Zinātnieki Apvienotajā Karalistē plāno veikt četrus gadus ilgu izmēģinājumu, lai noteiktu, vai govis var barot ar narcišu ekstraktu, lai samazinātu metāna emisijas un novērstu globālo sasilšanu.

Kā ziņo Lielbritānijas televīzijas kanāls SkyNews, narcišu sagremošana mākslīgā dzīvnieka vēderā samazināja šīs emisijas par 96%. Skotijas Lauksaimniecības koledžas zinātnieki cer, ka testos, kas veikti ar īstām govīm, tiks uzrādīts vismaz 30% rezultāts.

"Mēs vispirms sākām audzēt narcises ar nolūku ārstēt Alcheimera slimību, taču mēs atklājām, ka narcises ražo arī īpašu savienojumu, kas neļauj atgremotājiem ražot metānu," sacīja fermas īpašnieks Kevins Stīvenss.

Daudzu valstu valdība cenšas pēc iespējas samazināt metāna emisijas, apliekot ar nodokli mājlopus un nosakot kvotas mājlopu skaitam, jo govis un citi lauksaimniecības dzīvnieki ir atbildīgi par aptuveni 14% no visām metāna emisijām atmosfērā.

"Tas ir ļoti svarīgi, jo siltumnīcas efekta gāzes un globālā sasilšana ir pasaules mēroga problēma, un mēs ceram, ka mūsu projekts būs daļa no risinājuma, lai samazinātu atgremotāju lomu metāna ražošanā," sacīja Džeimijs Ņūbolds, Skotijas Lauksaimniecības koledžas profesors.

Jāatzīmē, ka viens no jaunākajiem pētījumiem liecina, ka šobrīd pasaules okeāni ir kļuvuši karstāki nekā jebkad agrāk, notiekot globālajai sasilšanai.