Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Baltkrievijas specdienesti uz robežas cenšas savervēt Lietuvas pilsoņus

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Baltkrievijas izlūkdienesti jau kādu laiku pievērš pastiprinātu uzmanību robežu šķērsojošajiem Lietuvas pilsoņiem, brīdina Lietuvas Valsts drošības departaments (SSD).

Lietuvas pilsoņus, kas dodas uz Baltkrieviju, izlūkdienesti iztaujā robežkontroles punktos, kā arī pārbauda viņu datorus un mobilos tālruņus, teikts SSD paziņojumā.

Baltkrievijas amatpersonas iztaujāšanas laikā vāc informāciju par Lietuvas pilsoņu politisko piederību un darbavietu, kā arī cenšas noskaidrot, vai viņiem ir sakari ar robežsardzes, tiesībaizsardzības un izlūkdienestu amatpersonām.

Iztaujāšanas laikā Lietuvas pilsoņi tiek pakļauti šantāžai un psiholoģiskam spiedienam, lai piespiestu viņus sadarboties ar Baltkrievijas izlūkdienestiem.

SSD ir zināmi gadījumi, kad Lietuvas pilsoņiem tikusi liegta ieceļošana Baltkrievijā pēc tam, kad konstatēts, ka viņi atbalsta Ukrainu un nosoda Krievijas agresiju.

Baltkrievijas amatpersonas izmanto arī šantāžu un spiedienu, solot, ka ieceļošanas aizliegums tiks atcelts, ja persona piekritīs sadarboties ar Baltkrievijas izlūkdienestiem.

SSD norāda, ka Lietuvas pilsoņu vervēšanai tiek izmantotas dažādas sviras, piemēram, personas labvēlīga attieksme pret Baltkrievijas režīmu, iesaistīšanās kontrabandā vai citās nelikumīgās darbībās, kā arī vēlme apmeklēt Baltkrieviju, jo kaimiņvalstī tai ir biznesa intereses vai radinieki.

Persona, kas atsakās sadarboties, var saskarties ar šantāžu un draudiem, ka tai tiks izvirzītas kriminālapsūdzības par spiegošanu vai citiem noziegumiem.

SSD brīdina, ka Baltkrievijas izlūkdienesti var izmantot informāciju, kas iegūta no personīgajiem datoriem un mobilajām ierīcēm, ne tikai pret pašu personu, bet arī pret tās ģimenes locekļiem, radiniekiem vai kolēģiem, lai viņus kompromitētu un vervētu, īpaši, ja viņi apmeklē Baltkrieviju vai Krieviju.

Tāpēc SSD iesaka Lietuvas pilsoņiem nedoties uz Baltkrieviju vai Krieviju.