Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Nord Stream gāzes cauruļvada sprādziena vietā uziet ko negaidītu

© Scanpix/AP

Pirmā neatkarīgā ekspedīcija uz gāzesvada Nord Stream un Nord Stream 2 sprādzienu vietu Baltijas jūrā uzgāja negaidītu atklājumu - ūdenslīdēja zābaku, raksta unian.net.

Amerikāņu vietnes The Grayzone žurnālists Džefrijs Brodskis, kurš piedalījās ekspedīcijā, apgalvo, ka izmeklētāji šo atradumu iepriekš palaiduši garām.

“Nav zināms, cik ilgi zābaks atradās jūras gultnē. Ekspedīcijas organizators uzskata, ka zābaku, iespējams, iepriekš klāja nogulsnes vai dubļi, kurus izkustināja apakšstraumes vai sprādziena triecienvilnis. Pretējā gadījumā nav skaidrs, kā izmeklētāji to varēja palaist garām,” teica Brodskis.

Žurnālists pieļauj, ka zābaks varētu piederēt ūdenslīdējam, kurš to pazaudējis, uzstādot bumbas. “Otra versija - zābaks var piederēt nirējam, kuram tika pavēlēts atgriezties nozieguma vietā, lai atgūtu nesprāgušo lādiņu, kas bija paredzēts neskartajai Nord Stream 2 līnijai, bet varbūt zābaks piederēja komerciālam ūdenslīdējam,” Brodskis piebilda.

Ir identificēts arī zābaka modelis - Northern Diver's Thor. Uzņēmums gan neuzņemas apgalvot, ka šis zābaks ir viņu ražojums.

“Tas izskatās pēc Thor, bet mēs nevaram būt 100% pārliecināti. Ja tas ir Thor, tos jau iepriekš ir izmantojuši nirēji naftas un gāzes nozarē. Tā ir daļa no niršanas tērpa, ko parasti izmanto piesārņotā ūdenī,” komentēja Northern Diver militārās un komerciālās pārdošanas direktors.

Uzņēmuma pārstāvis arī atklāja, ka Northern Diver vairs neizgatavo šos zābakus COVID-19 pandēmijas izraisīto ražošanas traucējumu dēļ. Līdzīgus zābakus izmanto komerciālie nirēji visā pasaulē.

Grayzone žurnālisti gan uzsver, ka šis modelis ir līdzīgs tam, ko izmanto arī ASV flote.

“Arī Ukrainas jūras spēku ūdenslīdēji ir redzēti valkājam līdzīgus zābakus,” piebilda Brodskis.

Atgādinām, ka 2022. gada 27. septembrī Krievijas Nord Stream gāzes vadu rajonā notika vairāki sprādzieni - joprojām nav vienprātības par to, kurš pie tā vainojams.