Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Zinātnieki atklājuši Bībelē noslēptu tekstu; ko tas vēsta?

© Pixabay.com

Bībeles nodaļa, kas tika slēpta vairāk nekā 1500 gadus, ir izlasīta, izmantojot ultravioleto gaismu, ziņo neatkarīgais ziņu avots Science Alert.

Izmantojot ultravioleto starojumu, zinātnieki ir atraduši senu Bībeles nodaļas versiju, kas bija paslēpta zem citas teksta daļas, par atklājumu žurnālā New Testament Studies raksta vēsturnieks no Austrijas Zinātņu akadēmijas.

Pēc vēsturnieka teiktā, viņš izmantoja ultravioleto gaismu, lai redzētu agrāko tekstu zem trīs palimpsesta rakstības slāņiem. Palimpsests ir rokraksts, kas rakstīts uz pergamenta, no kura iepriekšējais teksts ir nomazgāts vai nokasīts, tomēr bieži atstājot oriģinālā teksta pēdas. Palimpsesti tika izmantoti senatnē pergamenta trūkuma dēļ.

Austrijas vēsturnieka atklājumā aprakstītais teksts ir ilgi paslēptā Mateja grāmatas 12. nodaļas versija, kas sākotnēji bija daļa no Bībeles tulkojumiem vecsīriešu valodā pirms aptuveni 1,5 tūkstošiem gadu.

Atklājums izdarīts rokrakstā, kas glabājas Vatikāna bibliotēkā.

“Manuskripts piedāvā pētniekiem unikālu veidu, kā izprast Bībeles teksta evolūcijas sākuma posmus, un parāda dažas atšķirības no mūsdienu teksta tulkojumiem,” teikts ziņojumā.

Piemēram, Mateja 12:1 oriģinālajā grieķu versijā, kas šobrīd ir visizplatītākā, teikts: “Tad Jēzus sabatā staigāja pa laukiem, un viņa mācekļi bija izsalkuši un sāka vākt vārpas un ēst.” Tomēr nesen atklātais tulkojums sīriešu valodā ir nedaudz atšķirīgs. Tajā teikts: “Viņi sāka vākt kukurūzas vārpas, berzēt tās rokās un ēst.”