Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Aizdomās par Latvijas, Igaunijas un Ukrainas pilsoņu cilvēktirdzniecību arestēti 8 cilvēki

© Pixabay.com

Aprīļa beigās Igaunijas Centrālā kriminālpolicija sadarbībā ar Somijas kolēģiem aizturēja astoņas personas, kuras tiek turētas aizdomās par piederību noziedzīgai organizācijai. Aresti notikuši abās valstīs. Pēc Igaunijas policijas sniegtās informācijas, aizturētie vīrieši nodarbojušies ar Igaunijas, Latvijas un Ukrainas pilsoņu cilvēktirdzniecību, vēsta err.ee.

Aizdomās par piederību noziedzīgai apvienībai kopumā tiek turētas deviņas personas - ir pamats aizdomām par būvnieku, kuri devušies strādāt Somijas būvniecības sektorā, piespiešanu piespiedu darbos. Somijas laikraksts Helsingin Sanomat ziņoja, ka personas no šī noziedzīgā grupējuma ar maldināšanas palīdzību ieveda cilvēkus parādu verdzībā.

Visām aizdomās turamajām personām jau ir iepriekšēja sodāmība

Visas aizdomās turamās personas ir pamats saistīt ar noziegumiem pret īpašumu un ekonomiskiem noziegumiem, piemēram, krāpšanu. Visi aizdomās turamie ir jau iepriekš sodīti par vardarbīgiem noziegumiem, informēja igaunijas policijas un prokuratūras preses pārstāvji. Ir pamats domāt, ka biedrību vadīja 51 gadu vecais Valērijs, kurš kriminālajā pasaulē pazīstams kā Džokers.

Aizturētie aizdomās turamie, iespējams, guvuši nelikumīgus ienākumus 2,3 miljonu eiro vērtībā par būvstrādnieku ļaunprātīgu izmantošanu. Pret būvniekiem no Igaunijas, Latvijas un Ukrainas, kas devās uz Somiju, izturējās slikti, un viņi būtībā veica piespiedu darbu Somijā.

Igaunijas valsts prokurors Raigo Āss paziņojumā presei norādīja, ka krimināllietas ietvaros ir veikta cieša sadarbība ar Somijas iestādēm. “Vieni un tie paši noziedzīgās organizācijas dalībnieki tiek turēti aizdomās par dažādu noziegumu izdarīšanu. Piemēram, daļai no viņiem Somijā izvirzītas apsūdzības par cilvēktirdzniecību un krāpšanu darba starpniecības jomā, bet vienam par krāpšanu nodokļu jomā un kontrabandu,” teica Āss.

Aizturētais noziedzīgais grupējums ir viens no retajiem igauņu valodā runājošajiem

Kā stāsta Igaunijas Centrālās kriminālpolicijas Organizētās noziedzības apkarošanas biroja priekšnieks Ago Leiss, Igaunijā noziedzīgo organizāciju darbība ir apspiesta, un rezultātā noziedznieki izvērsuši savu darbību ārvalstīs. “Saskaņā ar aizdomām, grupējuma dalībnieki veica noziegumus pret īpašumu un ekonomiskus noziegumus ar mērķi gūt ienākumus un nodrošināt grupējuma izdzīvošanu. Viņu darbība paplašinājās uz Somiju, kur viņi varēja tiekties pēc lielākas peļņas un palika ārpus Igaunijas policijas redzesloka. Šo grupējumu raksturo arī tas, ka tas ir viens no retajiem igauņu valodā runājošajiem Igaunijas noziedzīgajās aprindās,” komentē Ago Leiss.

Valsts prokurors Āss skaidroja, ka vairāku cilvēku izdarīts noziegums automātiski nenozīmē, ka tā ir noziedzīga apvienība. “Noziedzīgai organizācijai ir struktūra, hierarhija, un tās darbība neapstājas pat tad, kad biedri izstājas vai mainās biedru sastāvs. Savā ziņā tā ir alternatīva, atsevišķa sociāla grupa. Noziedzīgai organizācijai ir raksturīgi darīt visu iespējamo, lai gūtu noziedzīgus ienākumus, to pavada paaugstināta bīstamība gan cilvēkiem, gan ekonomiskajai videi. Kāda ir šī grupējuma noziegumu un bīstamības pakāpe, kļūs skaidrs pēc pierādījumu savākšanas un analīzes,” sacīja Āss.

Pēc Leisa domām, organizētā noziedzība pelna, izdarot visa veida noziegumus, vai tie būtu narkotiku noziegumi vai pēdejā laikā aktualizējušies krāpniecība un nodokļu noziegumi. “Šodienas organizētā noziedzība sabiedrībā ir praktiski nemanāma, taču tās bīstamību nedrīkst novērtēt par zemu. Mēs redzam noziedzības internacionalizāciju un iziešanu ārpus valsts robežām, kas nozīmē, ka postījumi tiek nodarīti arī citur. Igaunijas policija turpinās cīnīties pret organizēto noziedzību, un šajā nolūkā mēs sadarbosimies ar mūsu ārvalstu kolēģiem,” sacīja Leiss.

Aizdomās turamie aizturēti Igaunijā uz laiku līdz diviem mēnešiem

Tā kā aizdomās turamās personas, atrodoties brīvībā, var turpināt veikt noziegumus vai sākt izvairīšanos no kriminālprocesa, prokuratūra lūdza tiesas atļauju apcietināt visus aizdomās turamos. Harju apriņķa tiesa septiņus aizdomās turamos aizturēja uz laiku līdz diviem mēnešiem, divi aizdomās turamie atrodas apcietinājumā Somijā.