Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

EP deputāti mudina izmeklēt katalāņu separātistu sakarus ar Krieviju

© Reuters/Scanpix/Leta

Eiropas Parlamenta (EP) komiteja jautājumos par ārvalstu iejaukšanos apstiprinājusi ziņojumu, kurš satur aicinājumu izmeklēt katalāņu separātistu kustības iespējamos sakarus ar Krieviju, kamēr Katalonijas reģionālā valdība, noraidot šādus apgalvojumus, atzinīgi novērtējusi izmeklēšanas ideju, norādot, ka tai nav nekā slēpjama.

Ziņojumā, kurš nodots galīgai apstiprināšanai EP plenārsēdē maija sesijā, izvērtēta Krievijas iejaukšanās Eiropas Savienību dalībvalstu iekšējās lietās un tehnoloģiskie draudi demokrātijas procedūrām.

Ziņojumā iekļauta arī kompromisa formula, kuru iesnieguši sociālisti, konservatīvā Eiropas Tautas partija (EPP) un liberāļu frakcija "Atjaunotā Eiropa" un kurā norādīts uz Krievijas plaša mēroga sadarbību ar separātistu kustībām "Eiropas teritorijās".

Ziņojumā gan nav minēta neviena konkrēta teritorija, taču Katalonija un citi separātisti mudinājuši "atbilstošām iestādēm veikt visaptveroši izmeklēšanu, lai pilnībā noskaidrotu, kas noticis".

Konkrēti aicinājumi veikt izmeklēšanu adresēti Eiropas Hibrīddraudu apkarošanas izcilības centram Helsinkos.

Prasības izmeklēt bijušā Katalonijas prezidenta un pašreizējā EP deputāta Karlesa Pudždemona sakarus ar krievu amatpersonām izskan jau divus gadus.

"Katalonijas valdībai nav un nekad nav bijis jebkādu attiecību ar Krieviju vai ar cilvēkiem, kas saistīti ar Krievijas valdību," un "tā vienmēr ievēros lēmumus, kurus likumīgi pieņēmušas Eiropas institūcijas," sarunā ar tīmekļa izdevumu "EURACTIV" izteikusies Katalonijas ārlietu ministre Mariteļa Serreta, atzinīgi novērtējot izmeklēšanas ideju.

Tajā pašā laikā Serreta norādījusi, ka ziņojumā iekļautās kompromisa formulas mērķis esot novērst uzmanību no skandāla, ko izraisījusi 65 katalāņu separātistu elektroniskā izspiegošana.

"Mēs noraidām šo tekstu, kura acīmredzamais mērķis ir diskreditēt ne tikai Katalonijas neatkarības kustību, bet visas pašnoteikšanās kustības Eiropā," savukārt uzsvēris katalāņu EP deputāts Žordi Solē, kas pārstāv kreisi centrisko nacionālistu partiju Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC) un darbojas frakcijā "Zaļie/Eiropas Brīvā alianse".

Viņš norādījis, ka sakari ar krieviem ir jauns veids, kā uzkurināt aizspriedumus pret noteiktiem leģitīmiem politiskiem uzskatiem.