Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Miljonam bērnu karš Ukrainā atņēmis 1.septembri; klātienes mācības - vēl lielākam skaitam

© Pixabay

Šodien sākas jauns mācību gads, arī Ukrainā, neskatoties, ka šo valsti jau vairākus mēnešus plosa karš. „Situācija izglītības jomā ir smaga un saspringta, bet ne bezcerīga,” intervija „900 sekundes” atklāj Ukrainas tālmācības vidusskolas "Optima" līdzdibinātājs Roberts Vaišļa.

Viņš stāsta, ka pirms kara Ukrainā bija ap 4 200 000 izglītojamo, šobrīd apmēram 600 000 devušies bēgļu gaitās, 200 000 atrodas okupētajās teritorijās, vēl vismaz 100 000 ir citi iemesli, kāpēc viņi neuzsāks mācības dzimtenē. „Tātad apmēram vienam miljonam skolēnu nebūs iespēja apmeklēt savu ierasto skolu,” rezumē R. Vaišļa, piebilstot, ka kara laikā 1000 skolas būtiski cietušas, tajās nav iespējams organizēt mācības.

Stingro drošības prasību dēļ (bumbu patvertnes, izmitināšana) tikai 3500 izglītības iestādes šobrīd ir gatavas uzsākt mācības klātienē.

Pirms kara Ukrainā bija ap 15 000 skolu. „Vairums skolu strādās attālināti vai jauktā formā - gan klātienē, gan neklātienē,” informē R. Vaišļa, līdz ar to „izglītības process būs ļoti haotisks.”