Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Vaišļam ziedotā nauda atdota trīsgadīga mazuļa māmiņai, slimam zēnam un Vaišļas meitiņai

© f64

Sabiedrības saziedotie 120 000 eiro, no kuriem tikai daļa tika izlietota ceļotāja Jāņa Vaišļas cīņai par veselību, izmantoti, glābjot citus Latvijas cilvēkus un rehabilitācijas centrā "Poga" ierīkojot "Ceļotāja kabinetu", kurā bērni varēs iziet rehabilitācijas kursu.

"Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta "Ceļotāja kabineta" atklāšanā sacīja, ka sabiedrība ātri saziedoja nepieciešamo naudu, lai palīdzētu Vaišļam, taču no saziedotās naudas tika izlietoti vien 9838 eiro, un viņa ģimene atlikušo saziedoto summu novēlēja izlietot, glābjot citus Latvijas cilvēkus.

Lielākā daļa no atlikušās summas jeb 50 640 eiro izlietoti, ierīkojot rehabilitācijas centrā "Poga" īpašas vingrošanas sistēmas "TheraSuit" kabinetu, kurā palīdzību varēs saņemt bērni. Pieminot Vaišļu, šo kabinetu nolemts nosaukt par "Ceļotāja kabinetu". Telpu rotā uz sienas uzzīmēta karte, kā arī pie sienas piestiprināts zvans no jahtas "Milda", ar kuru savulaik Vaišļa apceļoja pasauli.

No sabiedrības saziedotās summas 24 644 eiro novirzīti 33 gadus vecai sievietei, trīsgadīga bērna mammai, kura slimo ar C hepatītu, kas strauji progresē. Viņai šādas summas pietrūka zālēm. Lai arī valsts daļai pacientu no šā gada kompensē C hepatīta zāles, šīs sievietes gadījumā kompensācija pienāksies tikai tad, kad slimība sasniegs ļoti smagu pakāpi.

Tāpat 13 552 eiro atvēlēti 18 gadus vecam jaunietim ortopēdiskai operācijai Minhenē. Summa, ko Vaišļam ziedoja Māris Gailis ar draugiem, noguldīta Vaišļas deviņus gadus vecās meitas izglītības fondā. Tāda bijuši paša Vaišļas vēlēšanās.

Līdz ar "Ceļotāja kabinetu" rehabilitācijas centrā "Poga" tagad darbosies trīs ar īpašu vingrošanas sistēmu aprīkoti kabineti. Rehabilitācijas centra "Poga" vadītāja un fizioterapeite Līga Latkovska stāstīja, ka šajos kabinetos dienā viens bērns pavada trīs stundas un tā piecas dienas nedēļā līdz četrām nedēļām.

Latkovska akcentēja, ka bērnu daudz vieglāk būs motivēt darboties kabinetā, kurā uz sienas ir uzzīmēta krāsaina karte un pielikts zvans, nevis telpā, kurā ir tikai baltas sienas. Tāpat viņa piebilda, ka bērniem un viņu vecākiem, kuri ārstēsies "Ceļotāja kabinetā", tiks stāstīts, par kādiem līdzekļiem tas ierīkots.

Līdz šim rehabilitācijas centrā "Poga" īpašajā vingrošanas sistēmas "TheraSuit" kabinetā rehabilitācijas kursu izgājuši ap 100 bērnu.

"TheraSuit" ir ASV patentēta fizioterapijas metode. Rehabilitācijas centrs "Poga" pašlaik ir vienīgais, kas to piedāvā Ziemeļeiropā. Rehabilitācijas metode balstīta uz zinātnieku izveidoto kosmonauta tērpu, kas laika gaitā tika uzlabots un pielāgots neiroloģisko pacientu ārstēšanai. "TheraSuit" fizioterapijas metodes pamatā ir unikāls tērps, kas balsta ķermeni, vienlaikus ļaujot izdarīt daudz brīvākas un koordinētākas kustības. Centra "Poga" fizioterapeiti izgājuši speciālu un sertificētu apmācību ASV speciālistu vadībā, lai spētu strādāt ar šo fizioterapijas metodi.

Māris Gailis, daloties atmiņās par Vaišļu, atklāja, ka ceļojumā apkārt pasaulei ar jahtu tieši Vaišļa bija tas, kas uzturēja komandas garu. "Ja viņa nebūtu, lielas daļas prieka, ko izjutu ceļojuma laikā, nemaz nebūtu. Ar Jāni bija, par ko parunāt. Neticēju, ka tas tā ar viņu beigsies, kā beidzās. Viņa man pietrūkst. Kādreiz, kad ienāk prātā kāda lieta vai joks, gribas piezvanīt un pastāstīt, bet tad secinu, ka nav jau vairs, kam piezvanīt," stāstīja Gailis.

Viņš sacīja, ka Vaišļa bija ļoti labs pret cilvēkiem, tādēļ nemaz nebrīnās, ka tik īsā laikā izdevās savākt nepieciešamo summu. "Ceru, ka tie cilvēki, kuri saņēma palīdzību no saziedotās summas, ir veiksmes stāsti," piebilda Vaišļas draugs.

Jau ziņots, ka Vaišļa nomira 9.janvārī Vācijas klīnikā pēc salīdzinoši īsas cīņas ar smagu slimību, kas strauji progresēja. Viņš sirga ar sirds amiloidozi, kas ir reta un dzīvībai bīstama slimība, tādēļ viņam bija nepieciešama sirds transplantācija.

Lai Vaišļu uzņemtu rindā uz transplantāciju kādā no Eiropas klīnikām un veiktu transplantāciju, bija nepieciešami 120 000 eiro. Tos arī Latvijas sabiedrība viņam saziedoja.