Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijā notiesā 10 turku komunistus

© SIPA/SCANPIX/LETA

Minhenes Augstākā reģionālā tiesa otrdien piespriedusi desmit cilvēkiem cietumsodus par Turcijā aizliegta komunistu grupējuma atbalstīšanu.

Tiesa konstatēja, ka apsūdzētie deviņi vīrieši un viena sieviete vākuši līdzekļus Turcijas Komunistiskās partijas/Marksisti-ļeņinisti (TKP/ML) atbalstam.

Viņi atzīti par vainīgiem arī par grupējuma sanāksmju organizēšanu un jaunu biedru vervēšanu, vēsta reģionālā sabiedriskā raidorganizācija "Bayerischer Rundfunk".

Grupējuma locekļi rīkojušies, apzinoties, ka TKP/ML plāno Turcijā valsts apvērsumu un rīko teroraktus, kuru mērķis ir izraisīt cilvēku nāvi, atzina tiesa.

Aģentūra AFP norāda, ka zināms vismaz par sešiem cilvēkiem, tostarp bērniem, kurus noslepkavojis šis komunistu grupējums.

Galvenajam apsūdzētajam Muslumam E. piespriests sešarpus gadu ilgs cietumsods.

Pārējiem deviņiem apsūdzētajiem piespriesti dažāda ilguma cietumsodi, sākot ar diviem gadiem un deviņiem mēnešiem un beidzot ar pieciem gadiem.

Piespriestie cietumsodi ir nedaudz mīkstāki, nekā pieprasīja federālā prokuratūra.

Prāva ilga vairāk nekā četrus gadus, un pie tiesas ēkas pastāvīgi pulcējās protestētāji, kas bija sanākuši arī otrdien.

Komunistu atbalstītāji apgalvo, ka notiesātie esot "brīvības cīnītāji", nevis teroristi, un līdz ar viņu advokātiem apsūdz Vācijas varasiestādes, ka tās rīkojoties Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana interesēs.

TKP/ML dibināta pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, un grupējums aktīvi cīnās pret Turcijas valdību, reizēm ķeroties arī pie vardarbības.

Vācijā grupējumu uzrauga Konstitūcijas aizsardzības birojs, taču tas nav aizliegts.