Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Slovāki vairāk nekā pārliecināti - komunisma laikos dzīve bija labāka

© REUTERS / Scanpix

Slovākijā veiktā sabiedriskās domas aptaujā respondentu vidū dominē uzskats, ka dzīve bijusi labāka komunistu režīma laikā, liecina piektdien publicēti šīs aptaujas rezultāti.

Aptaujā, kuru veica aģentūra “Focus” pēc M.R.Štefānika Konservatīvā institūta pasūtījuma, 43% respondentu uzskatīja, ka dzīve pirms komunistu režīma krišanas 1989.gadā bijusi "ievērojami" vai "nedaudz" labāka nekā tagad.

Nepilna trešdaļa no 1046 aptaujātajiem sacīja, ka dzīve pēc komunistu režīma ir uzlabojusies, bet 16% uzskatīja, ka tā vairāk vai mazāk palikusi tāda pati. 9% respondentu nespēja atbildēt uz jautājumu.

Līdzīgā aptaujā 2001.gadā vairāk nekā 60% respondentu pauda viedokli, ka komunistu režīma laikā dzīve bijusi labāka.

Čehoslovākijas laikā Slovākija bija nabadzīgāka nekā Čehija, bet kopš Čehoslovākijas sadalīšanās divās valstīs 1993.gadā Slovākija ir panākusi ekonomikas izaugsmi, kas ir starp straujākajām Eiropā.

Ekonomikas izaugsmes radītās priekšrocības tomēr ir nevienmērīgi sadalītas starp dažādām demogrāfiskajām grupām un reģioniem. Gados vecākie un mazāk izglītotie iedzīvotāji ir labvēlīgāk noskaņoti pret komunistu režīma laiku nekā gados jaunie un vairāk izglītotie.