Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Lībija: ES Vidusjūras operācija stimulē migrantu došanos uz Eiropu

© SCANPIX

Lībijas ārlietu ministrs Mohamads Tahers Siala aicinājis Eiropas Savienību (ES) pārdomāt savu Vidusjūras operāciju "Sophia" pret cilvēku kontrabandistiem, jo tā iedrošina migrantus mēģināt veikt bīstamo braucienu pāri jūrai uz Eiropu.

"Manuprāt, šī operācija "Sophia" ir negatīva. Tā nav pozitīva. Vienkārši tāpēc, ka tā daļēji stimulē migrāciju," intervijā aģentūrai AFP pavēstīja Siala.

ES operāciju sāka 2015.gada jūnijā cīņai ar kontrabandistiem jūrā, kad nedrošajās laivās pie Itālijas krastiem noslīka simtiem imigrantu. Operācijas kuģiem dots uzdevums pārtvert un iznīcināta kontrabandistu kuģus un laivas, taču tā vietā kuģi bieži nodarbojas ar migrantu glābšanu, kas devušies uz Eiropu, bieži vien no Lībijas.

Migranti "agrāk aprēķināja visu risku līdz Itālijas Lampedūzas vai Pantelerijas salas sasniegšanas", sacīja Tahers Siala. "Tagad viņi aprēķina tikai risku kā šķērsot Lībiju un tad tikt ārā no Lībijas teritoriālajiem ūdeņiem. Jo tad viņus uzņem kuģi, tie viņus droši nogādā Eiropā. Tāpēc, manuprāt, viņiem šī operācija ir jāpārdomā."

Taču par operāciju "Sophia" daļēji atbildīgās ES robežaģentūras "Frontex" direktors Fabriss Legeri kā atbildīgos par cilvēku kontrabandistu iedrošināšanu nosaucis labdarības organizācijas, kuras nodarbojas ar imigrantu glābšanu pie Lībijas krastiem.

Jaunākās glābšanas operācijas liecina par tendenci pieaugt migrantu skaitam, kas ziemā no Lībijas dodas pāri Vidusjūrai uz Eiropu.

Humānās palīdzības organizācijas uzskata, ka šo pieaugumu veicina migrantu dzīves apstākļu pasliktināšanās Lībijā un bailes, ka šis jūras ceļš uz Eiropu drīz varētu tikt slēgts cilvēku kontrabandistiem.

Migrantu skaits, kas šogad ieradušies Itālijā no Lībijas, ir par 57-81% lielāks nekā 2015.gada pirmajos divos mēnešos un 2016.gada pirmajos divos mēnešos.

ANO Starptautiskā migrācijas organizācija (IOM) lēš, ka kopš gada sākuma vismaz 590 migranti gājuši bojā vai pazuduši bez vēsts Lībijas piekrastes tuvumā.

Kopš 2013.gada beigās migrācijas krīze sāka kļūt nekontrolējama, Itālijā no Lībijas ir nokļuvuši vairāk nekā pusmiljons imigrantu.

Lielākā daļa no viņiem ir Āfrikas valstu pilsoņi, bet pēdējās partijās bijuši arī daudz Sīrijas un Bangladešas pilsoņu.