Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Divu organizāciju konflikta dēļ apturēta mentoru programma bēgļiem

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Uz laiku pārtraukta mentoru programma bēgļiem, šodien ziņo LTV raidījums "De facto".

Programmas mērķis bija palīdzēt patvēruma meklētājiem un bēgļiem integrēties Latvijas sabiedrībā. Taču divu organizāciju konflikta dēļ programma apturēta. Sociālas integrācijas fonds (SIF), kas atbild par naudas sadalījumu bēgļu integrācijai, šomēnes lauzis līgumu ar organizāciju "Patvērums "Drošā māja"".

2016.gada pašā nogalē biedrība "Patvērums "Drošā māja"" uzvarēja SIF rīkotājā konkursā un pusotru gadu nodrošināja bēgļiem sociālos darbiniekus un mentorus. Profesionāļu darbu apmaksā no Eiropas struktūrfondiem (neliela finansējuma daļa nāk arī no budžeta). Par naudas tērēšanu ir atbildīgs SIF. Kopumā šajā laikā biedrībai samaksāti aptuveni 170 000 eiro.

SIF apgalvo, ka biedrība patvēruma meklētājiem un bēgļiem palīdzēja nekvalitatīvi un tāpēc līgumu ar to pārtrauca pirms termiņa. SIF pārbaudījis, kā "Patvērums "Drošā māja"" sociālie darbinieki dokumentē padarīto. Secinājums - klientu lietas esot paviršas, nevienā neesot sarunu aprakstu, nav iespējams saprast, kas ir un nav izdarīts. Par nepilnībām esot vairākkārt runāts, bet biedrība ieteikumus ignorējusi, vēsta raidījums.

Savukārt biedrībā "Patvērums "Drošā māja"" šādus pārmetumus uzskata par nepamatotiem. Tur uzskata, ka konkrētas prasības dokumentu aizpildīšanai parādījušas tikai šī gada sākumā.

Kā ziņo raidījums, SIF esot zināms par vairākiem gadījumiem, kas parādot, ka biedrības mentoringa sistēma darbojas likti. Sarunājoties ar pašiem bēgļiem, konstatēts, ka vairāki pat nezinot, kā izskatās mentors - cilvēks, kam teorētiski jābūt bēgļa atbalsta personai Latvijā. Kādai patvēruma meklētājai veikta operācija, kuras rezultātā sievietei vairs nevar būt bērni. Taču par to paciente esot uzzinājusi tikai mēnesi pēc operācijas.

Biedrības vadītāja Sandra Zalcmane pārmetumiem nepiekrīt: "Bija līdzi mentors brīdī, kad klients gāja uz tikšanos ar ārstu. Mums šobrīd un šinī situācijā kā reiz bija piesaistījis tulks, kurš pats ir medicīnas darbinieks. Tātad viņam bija ļoti vienkārši izskaidrot šo terminoloģiju par to, kas tur notika".

Raidījums norāda, ka nav bijis iespējas pārliecināties par to, kas tieši notika minētajā situācijā. Pieejamie dokumenti esot pretrunīgi un nepilnīgi, bet sievietes ģimenes locekļi atteicās sniegt interviju.

Mentoru programma pagaidām ir apturēta un SIF pats pieņēmis darbā sociālo darbinieku. Fondā apgalvo, ka tas ir pagaidu solis, jo jau ir izsludināts jauns konkurss. Šo lēmumu biedrība "Patvērums "Drošā māja"" ir apstrīdējusi.