Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Migranti cenšas izmantot labos laika apstākļus Vidusjūrā

IZGLĀBTIE. Itālijas krasta apsardzes izplatītajās fotogrāfijās redzams, kā nelegālie migranti no nestabilās laivas ātrāk steidz nokļūt glābēju kuģī © Scanpix

Tūkstošiem nelegālo ieceļotāju cenšas izmantot labvēlīgos laika apstākļus un dienvidu vēju, lai no Ziemeļāfrikas piekrastes sasniegtu ja ne Itālijas salu krastus, tad vismaz starptautiskos ūdeņus, kur var cerēt uz glābēju palīdzību.

Itālijas krasta apsardze pavēstījusi, ka tikai vienas diennakts laikā koordinējusi vairāk nekā 40 glābšanas operāciju, kuru laikā no nedrošiem peldlīdzekļiem nocelti aptuveni 6500 cilvēku.

Visi izglābtie, starp kuriem ir arī vairāki zīdaiņi, to starpā tikai piecas dienas vecs mazulis, jau nogādāti vai atrodas ceļā uz Itālijas ostām, kur arī notiks viņu šķirošana - tiks noskaidrots, kuram no nelegālajiem migrantiem ir cerības saņemt patvērumu ES, bet kuram nav. Deutsche Welle atgādina, ka, saskaņā ar Itālijas iekšlietu ministra Andželino Alfano aplēsēm, no 154 000 nelegāļu, kuriem pērn izdevās nokļūt Itālijā, aptuveni 60% esot ekonomiskie bēgļi. «Itālija un pārējā Eiropas Savienība viņus visus uzņemt nevar,» sacījis ministrs. Starptautiskā Migrācijas organizācija (IOM) piektdien paziņojusi, ka šogad Itālijā ieradušies jau aptuveni 105 000 migrantu. Lai gan starp viņiem ir arī ļaudis, kuri patiešām bēguši no militāro konfliktu zonām vai diktatoriskiem režīmiem (piemēram, Eritrejā), vairākums migrantu ir vai nu Āfrikas raga valstu (Etiopijas, Somālijas), vai arī Rietumāfrikas (Mali, Nigēras utt.) pilsoņi, kuru izredzes saņemt bēgļu statusu ES ir niecīgas. Taču Itālijas varasiestādēm tas ir mazs mierinājums, jo visus patvēruma meklētājus vienalga nepieciešams izmitināt, kamēr viņu pieprasījumi tiek apstrādāti un izskatīti, turklāt ļaudis, kuriem atteikts bēgļa statuss, nebūt nesteidzas atpakaļ uz savu dzimteni, bet viņu piespiedu deportēšana ir ne tikai sarežģīts, bet arī dārgs process.

Meteorologi prognozē, ka līdz pat šīs nedēļas nogalei Vidusjūrā valdīs mērens dienvidu vējš, un Itālijas krasta apsardzei tā ir skaidra zīme - darba būs pilnas rokas. Migrantu glābšanā iesaistīti arī ES robežapsardzes misijas Frontex kuģi un dažādu starptautisko nevalsts organizāciju (Proactive Open Arms, Medicins Sans Frontiers un tamlīdzīgi) nofraktēti peldlīdzekļi. Raugoties no humānā aspekta, misija, protams, ir veiksmīga, par ko liecina kaut vai AP izplatītie videomateriāli, kuros redzams, ar kādu sajūsmu glābējus sagaida aptuveni 700 nelegāļu, kuri kā siļķes mucā saspiedušies uz samērā neliela un nestabila zvejas kuģīša klāja. Simtiem cilvēku nocelti arī no vecām gumijas laivām, kas kuru katru brīdi draudējušas nogrimt. Taču, no otras puses, šīs glābšanas operācijas raida absolūti nepareizu signālu potenciālajiem Vidusjūras šķērsotājiem - viņu risks aprobežojas ar nokļūšanu 12 jūras jūdžu attālumā no Ziemeļāfrikas piekrastes, jo pēc tam noteikti ieradīsies glābēji, kuri par baltu velti nogādās migrantus Eiropā. Līdzīgi uzskata arī cilvēku kontrabandisti, kuri jau sen vairs nerūpējas par to, lai dzīvo kravu aizgādātu līdz kādai Itālijas salai - samaksu viņi iekasē laikus un, tiklīdz nedrošais peldlīdzeklis atrodas starptautiskajos ūdeņos, pārsēžas savos kuteros, un dodas atpakaļ uz Ziemeļāfrikas piekrasti meklēt nākamos klientus.