Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Uz apsūdzēto sola nonākusi "Gribu palīdzēt bēgļiem" darbiniece

© MN

Nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanā apsūdzētā biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" projektu vadītāja Ieva Raubiško Eiropas Cilvēktiesību tiesai (ECT) iesniegusi apzināti nepatiesu informāciju par Sīrijas pilsoņu grupu, kas nelegāli ieradusies Latvijā.

Šodien Latgales rajona tiesā Rēzeknē prokurore Irina Kudrjavceva-Dilba nolasīja apsūdzību, atbilstoši kurai izmeklētāji uzskata, ka Raubiško organizēja robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu personu grupai. 2023. gada 4. janvārī Raubiško "Whatsapp" sākusi saziņu ar Sīrijas pilsoni, kura atradās Baltkrievijas teritorijā pierobežas joslā un lūdza viņai palīdzību Sīrijas pilsoņu grupai nokļūt Eiropas Savienībā.

"Apzinoties, ka Sīrijas pilsoņiem nav legālu tiesību šķērsot Latvijas robežu, Raubiško nolūkā iegūt ECT pagaidu noregulējuma noteikšanu, kas nodrošinātu šīm personām tiesības pēc valsts robežas nelikumīgās šķērsošanas netikt izraidītām atpakaļ uz Baltkrieviju, organizēja robežas nelikumīgu šķērsošanu," teikts apsūdzībā.

Kā norāda apsūdzība, 11. janvārī sarakstē ar Sīrijas pilsoni Raubiško devusi norādījumus Sīrijas pilsoņu grupai nelikumīgi šķērsot Latvijas robežu, lai varētu paziņot, ka Sīrijas pilsoņu grupa atrodas Latvijas jurisdikcijā, un šādi radītu pamatu ECT pagaidu noregulējuma saņemšanai. "Izpildot Raubiško dotos norādījumus", sīriete un četri viņas tautieši, pret kuriem kriminālprocess izdalīts citā lietvedībā, 11. janvārī tīši nelikumīgi šķērsojuši robežu Robežnieku pagastā.

Pēc fotogrāfiju uzņemšanas Latvijā un to nosūtīšanas Raubiško sīrieši atbilstoši Raubiško dotajiem norādījumiem atgriezušies Baltkrievijas teritorijā gaidīt ECT nolēmumu par pagaidu aizsardzības pasākumu noteikšanu.

Prokuratūras vērtējumā, 11. janvārī Raubiško iesniedza ECT apzināti nepatiesu informāciju par Sīrijas pilsoņu grupas atrašanos Latvijas jurisdikcijā, apzinoties, ka informācijas tiesai iesniegšanas brīdī šīs personas jau ir atstājušas Latviju un atrodas Baltkrievijas teritorijā.

Saņemot ECT lēmumu par pagaidu aizsardzības pasākumu noteikšanu minētajiem Sīrijas pilsoņiem un apzinoties, ka noteiktais pagaidu noregulējums attiecināms uz personām, kas noregulējuma pieņemšanas brīdī atradās Latvijas teritorijā, 11. janvārī Raubiško sarakstē ar Sīrijas pilsoni vēlreiz devusi norādījumus par robežas nelikumīgu šķērsošanu, nosūtot uz sīrietes telefonu iespējamās robežšķērsošanas vietas koordinātas, klāstīts apsūdzībā. 12. janvārī minētie pieci Sīrijas pilsoņi atkārtoti nelikumīgi šķērsojuši robežu Robežnieku pagastā.

Raubiško apsūdzībā vainu neatzina, bet detalizētāka viņas pratināšana paredzēta turpmākajā tiesas procesā. Šodien tiesa nopratināja vairākus robežsargus. Nākamā sēde paredzēta 18. aprīlī, kad paredzēts pratināt Sīrijas pilsoni, ar kuru Raubiško veica saziņu.

Raubiško pārstāvētā organizācija aģentūrai LETA iepriekš apgalvoja, ka pērnā gada janvārī Raubiško, saņemot atkārtotu lūgumu pēc palīdzības no vairākiem Sīrijas izcelsmes cilvēkiem, kas ilgstoši atradās pie Latvijas-Baltkrievijas robežas, vērsās ECT. Minētie cilvēki bija vairākkārt šķērsojuši Latvijas-Baltkrievijas robežu ar mērķi lūgt patvērumu un tikuši novirzīti atpakaļ uz Baltkrievijas teritoriju.

Pēc tam, kad ECT bija lēmusi par pagaidu pasākumu ieviešanu attiecībā uz minētajiem patvēruma meklētājiem - viņu neizraidīšanu no Latvijas teritorijas un nodrošināšanu ar pārtiku, ūdeni, apģērbu, medicīnisko palīdzību un pagaidu mājokli, Raubiško kopā ar "Gribu palīdzēt bēgļiem" biedru Egilu Grasmani devās uz Latvijas-Baltkrievijas robežu, lai pārliecinātos, ka tiesas lēmums tiks izpildīts un Sīrijas pilsoņi saņems nepieciešamo humāno palīdzību. Par šīm darbībām tika ierosināts kriminālprocess, un Raubiško vēlāk tika apsūdzēta par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai.

Raubiško norāda, ka viņa bija rīkojusies, lai glābtu dzīvības, un ka palīdzība patvēruma meklētājiem neesot noziegums. Sastopot minētos cilvēkus, Raubiško un Grasmanis nekavējoties sazinājušies ar Valsts robežsardzi un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, "lai novērstu draudus cilvēku veselībai un informētu atbildīgās iestādes par viņu atrašanos Latvijas teritorijā".

Biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" mērķis ir sniegt praktisku, tūlītēju un brīvprātīgu palīdzību patvēruma meklētājiem, bēgļiem un starptautiskās aizsardzības saņēmējiem, vienlaikus veicinot šo cilvēku integrāciju Latvijā.