Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

VAKARA ZIŅAS: Bezbērnu slavenības, kas iebilst pret dzimtas turpināšanu

© SCANPIX

Bērnu dzimšana pasaules šovbiznesa aprindās vienmēr izvēršas par aprunātāko notikumu, tomēr ir arī slavenības, kurām pēcnācēju radīšana nav prioritāšu sarakstā.

Dažām slavenībām tas nozīmē karjeras izaugsmei zaudētu laiku, citām vienkārši nav vēlmes vai ir veselības problēmas. Iemesli var būt visdažādākie, taču tas nenozīmē, ka šie ļaudis justos nelaimīgāki par citiem.

Gandrīz 50 gadus vecās Holivudas aktrises, Breda Pita bijušās sievas un TV seriāla «Draugi» zvaigznes Dženiferas Anistones atklātā eseja, kas tika publicēta «The Huffington Post» medijā, kurā slavenība drosmīgi norāda, ka pēdējo gadsimta ceturksni jūtas tabloīdu un paparaci vajāta «iespējamās grūtniecības» sižeta medībās, saasinājusi un atdzīvinājusi diskusijas sabiedrībā par vesela cilvēka tiesībām brīvi izvēlēties turpināt dzimtu vai arī neturpināt. »Vakara Ziņas« apkopoja arī citus «Child free» (bezbērnu) dzīvesstila piekritējus.

*

Dženifera Anistone (47)

Holivudas populārā aktrise, kas tikai nesen iestūrēja savā otrajā laulības ostā ar aktieri un scenāriju autoru Džastinu Terū paziņojusi, ka viņai «apnikušas» un ir «līdz kaklam» baumas par grūtniecību. Anistone ir sašutusi par mediju kāri uzņemt un izplatīt fotouzņēmumus, kuros minimālākā ķermeņa formas izmaiņa tiek skaidrota kā iespējama zvaigznes grūtniecība.

«Esmu radījusi savā dzīvē ļoti daudz ko, tādēļ varu apgalvot, ka esmu visu šo pašas radīto lietu māte. Nedomāju, ka kādam ir tiesības sociāli nosodīt cilvēkus tikai tāpēc, ka viņam nav bērnu.»

«Ja kādreiz kļūšu par māti, tad par to jūs uzzināsiet no manis pašas. Taču es neilgojos pēc mātes misijas tikai tādēļ, lai justos «pilnvērtīga». Man riebjas, ka tieku fotografēta no dažādiem rakursiem, lai to varētu pasniegt kā manu kārtējo pieņemšanos svarā vai iespējamās grūtniecības stāstu. Reizi par visām reizēm pateiksim tām jaunajām sievietēm, kuras iespaidojas no mums, aktieriem, ka dzīvē obligāti nav jāapprecas vai jādzemdē bērni, lai tiktu uzskatīta par pilnvērtīgu cilvēku,» savā slejā paudusi aktrise.

*

Terēza Meja (59)

Aizvadītajā nedēļā uz pasaules lielvaru politiskā teātra galvenās skatuves kāpa jauna personība - 59 gadus vecā Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.

Terēza Meja pieder šauram britu politiķu- sieviešu lokam, kas ieņēmušas augstus amatus. Viņa būs tikai otrā premjere pēc Mārgaretas Tečeres un ceturtā no sievietēm, kas bijusi iekšlietu ministre. Šajā amatā viņa strādāja sešus gadus, kas nebija izdevies nevienam Terēzas Mejas priekštecim pēdējo 60 gadu laikā. Profesionālajai darbaholiķei to palīdzēja realizēt absolūta pašatdeve karjerai, apvienojot konservatīvo vērtību stoicismu ar mūsdienīgiem karjerisma instinktiem. Lieki piebilst, ka šīs sievietes dzīvē bērniem vietas vienkārši nebija.

Anglikāņu priestera meita jau kopš 1980. gada ir precējusies ar finansistu un baņķieri Filipu. Pārim bērnu nav, un, kā Meja ir izteikusies agrākās intervijās, veselības apstākļi bijuši par iemeslu tam, kādēļ pārim nav bērnu. «Mēs gribējām bērnus, bet tas vienkārši nenotika,» vienīgo reizi, komentējot savu bezbērnu statusu, teica Meja. 2002. gada maijā Mejai tika diagnosticēts arī diabēts, kuru viņa ārstē ar ikdienas injekcijām.

*

Renē Zelvēgere (47)

Amerikāņu aktrise un kino hita «Bridžitas Džonsas dienasgrāmata» zvaigzne reiz izteicās: «Mātes loma manā ambīciju sarakstā nekad nav bijusi. Es savu dzīvi neplānoju tādā veidā: «Kad man būs 19 gadi, izdarīšu to un to, kad būs 25 gadi - vēl šo to.» Es vienkārši pieņemu lietas un pasaules kārtību tādu, kāda tā ir - katru jaunu dienu, soli pa solim.» Ne laulība ar kantri dziedātāju Keniju Česniju, ne romāns ar Džimu Keriju vai Bredliju Kūperu nemodināja aktrisē dabisko mātes instinktu.

*

Opra Vinfrija (62)

Amerikāņu televīzijas personība, sarunu šova vadītāja Opra Vinfrija par mātes sūtību ir kategoriska: «Ja man būtu bērni, viņi noteikti mani neieredzētu. Rezultātā viņi noteikti kļūtu par manam šovam līdzīgiem varoņiem un stāstītu par mani ne jau tās patīkamākās lietas.» Skaidrības labad gan jāmin, ka Vinfrija tomēr reiz dzemdēja. Tolaik viņa bija tikai 14 gadus veca pusaudze, un zīdainis pēc dažām dienām nomira. Par to TV zvaigzne izvairās runāt un uzskata sevi par bezbērnu cilvēku.

«Man nav bērnu, un visu laiku zināju, ka man to nebūs. Tagad man ir 152 meitas un nākamgad būs vēl 75,» paziņoja Opra 2007. gadā, atklājot savu izveidoto meiteņu izglītības iestādi Āfrikas kontinentā «Africa’s Oprah Winfrey Leadership Academy» un ar to domājot savas akadēmijas audzēknes.

*

Ešlija Džada (48)

Holivudas aktrise savā autobiogrāfijā, kura dienasgaismu ieraudzīja 2011. gadā, rakstīja: «Iemesls, kāpēc izvēlējos nelaist pasaulē bērnus, jo uzskatu visus pasaulē dzimušos bērnus par savējiem. Man nešķiet prātīgi laist pasaulē pašai savus bērnus laikā, kad pasaulē ir tik daudz pamestu bērnu, kuriem nepieciešama mīlestība, uzmanība, laiks un rūpes. Tas ir mans viedoklis kopš 18 gadu vecuma, kad strīdējos ar kādu bezbērnu draugu. Sapratu, ka tas ir ļoti patmīlīgi un egocentriski par katru cenu censties radīt savus bērnus tā vietā, lai savus spēkus un enerģijas resursus novirzītu bērniem, kuriem patiesi nepieciešama palīdzība. Man svarīgāk liekas mainīt un padarīt pasauli par labāku vietu, kur bērniem nevajadzētu nākt pasaulē totālā nabadzībā vai vardarbībā. Mani uzskati kopš tā laika nav mainījušies.»

*

Kima Ketrela (59)

Kulta seriāla «Sekss un lielpilsēta» zvaigzne Kima Ketrela nekad nav slēpusi, ka dzīves lielākā prioritāte ir karjera. «Tā ir katra personīgā darīšana. Kad man jāatbild uz jautājumiem par to, kāpēc es nevēlos kļūt par māti, izjūtu nenormālu sabiedrības negatīvo spiedienu. Zinot, cik visaptverošs un smags ir šis spiediens, sapratu, ka nekad neesmu vēlējusies un negribu kļūt par māti,» Opras Vinfrijas sarunu šovā atzina seksīgā aktrise. Jāatzīst gan, ka aktrise ir trīs reizes precējusies, tostarp ar Kanādas bijušo premjerministru Pjēru Trudo. Kima Ketrela reiz tomēr apsvērusi iespēju izmantot spermas donoru, lai radītu pēcnācēju, taču drīz vien šo plānu atmetusi, jo sapratusi, ka īslaicīgā vēlme dzemdēt radusies sabiedrības izraisītā spiediena, nevis mātes instinkta dēļ.

*

Helēna Mirena (71)

Krievu izcelsmes angļu aktrise, Britu karaliskā ordeņa kavaliere un kinodīva Helēna Mirena atzinusi, ka nekad nav vēlējusies piedzīvot dzemdības. Intervijā izdevumam «The Times» viņa atklāja, ka jaunībā noskatījusies izglītojošu filmu par fizisko bērnu nākšanu pasaulē, kas atstājusi uz viņu neizdzēšamu psiholoģisko traumu un nepatiku pret dzemdībām. «Nekad neesmu vēlējusies tikt pie bērna un nekad neesmu jutusi negatīvu reakciju saistībā ar šo lēmumu. Vienmēr savu darbu un karjeru esmu uzskatījusi par kaut ko daudz svarīgāku.» Aktrise 1997. gadā apprecējās ar amerikāņu režisoru Teiloru Hekfordu, ar kuru satikās jau kopš 80. gadiem un tā arī pie bērniem netika. «Vienkārši tāds ir liktenis. Es gaidīju, kad tas notiks, bet nenotika, un man bija vienalga, ko saka citi cilvēki. Kad viņi mani sāka mācīt, sakot «Pasteidzies, vecenīt», es viņus visus pasūtīju tālāk!»

*

Elēna Dedženeresa (58)

Slavenā amerikāņu aktrise, komiķe un TV personība Elēna Dedženeresa ir viena no pasaulē pazīstamākajām lesbietēm, kas precējusies ar aktrisi Poršu de Rosi. Uz jautājumu, kāpēc abas dāmas nevēlas pēcnācējus, Elēna bija lakoniska: «Iespējams, mēs abas kļūtu par lieliskiem vecākiem. Taču tā ir dzīva radība, un, ja neesam pārliecinātas, ka mums piemīt ideālas audzināšanas iemaņas un vēlme to darīt, kā arī apziņa un atbildība par smago uzdevumu, audzinot bērnu, nedomāju, ka ir jēga vispār mēģināt. Es to nedarīšu. Mums ar Poršu ir mīļotie dzīvnieki, un ar to ir gana labi.»

*

Kamerona Diaza (43)

Holivudas aktrise Kamerona Diaza vienmēr uzsvērusi, ka pārāk mīl savu bezrūpīgo dzīvi, lai to satricinātu ar bērna nākšanu pasaulē un audzināšanu. Turklāt aktrise uzskata, ka pasaule tāpat ir pārāk apdzīvota, lai to papildinātu ar cilvēkiem. Jāatzīst gan, ka zvaigznes noteiktie plāni katru reizi līdz ar jaunām attiecībām sašķobās, par ko viņa taisnojas: «Ja man palaimēsies nodibināt ģimeni un tikt pie bērniem, tas notiks dabiski, nevis tāpēc, ka no manis to gaida. Bērnu audzināšana ir milzu darbs. Būt atbildīgam par kāda cita dzīvi, izņemot savējo. Man patīk rūpēties par cilvēkiem, bet nekad neesmu redzējusi sevi mātes lomā. Es neparakstījos uz bērnu, jo tas manu dzīvi padarīja vieglāku. Nesaku, ka man dzīvē nebūtu grūtību, bet es esmu pati par sevi. Vairāk par šo tēmu neuztraucos,» žurnālam «Esquire» 2014. gadā teica Diaza.

*

Kondolīza Raisa (61)

Bijušajai ASV valsts sekretārei Kondolīzai Raisai patiešām nebija laika, ko veltīt pēcnācēju radīšanai. Intervijā žurnālam «Ladies Home Journal» 2010. gadā spēcīgā amerikāņu politiķe paziņoja, ka bērnus nekad nav gribējusi un negribēs arī nākotnē. Kondolīza ir reliģioza un uzskata, ka pasaulē visu nosaka Dieva griba, tāpēc jāpriecājas dzīvē par visu, ko tas ir devis.

*

Džordžs Klūnijs (55)

Holivudas superzvaigzne un sieviešu elks Džordžs Klūnijs jau izsenis uzskata, ka tēva loma nav viņam paredzēta. «Bērnu audzināšana ir milzu atbildība, un tam jākļūst par cilvēka dzīves galveno prioritāti, bet manas dzīves galvenā prioritāte ir mans darbs,» 2011. gadā teica Klūnijs. Toreiz gan viņš arī piebilda, ka nekad neprecēsies, bet, kā visiem zināms, šo solījumu aktieris lauza 2014. gadā, kad iestūrēja laulības ostā ar starptautisko cilvēktiesību juristi un aizstāvi Amalu Alamudinu.

*

Džons Hems (45)

Seriāla «Mad Man» zvaigzne un Holivudas sekssimbols Džons Hems arī ir kategorisks par dzimtas turpināšanu: «Es noteikti būtu nekam nederīgs tēvs! Kad redzu savus draugus ar bērniem, vienmēr gribu pajautāt: «Klau, kā tu vispār uz kājām turies, nerunājot par to, kā spēj ierasties darbā sešos no rīta?». Izdevumam «US Weekly» Hems lakoniski arī noteica, ka jūt līdzi visiem saviem draugiem - daudzbērnu tēviem. Kopš 1997. gada aktieris ir precējies ar aktrisi un scenāriju autori Dženiferu Vestfeltu.