Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Izvirzīta teorija, ka Lubics "Germanwings" katastrofā nav vainojams

© scanpix

Šobrīd vienīgais Germanwings lidmašīnas "Airbus 320" katastrofas vaininieks tiek minēts lidmašīnas otrais pilots Andreass Lubics, kurš apzināti strauji samazinājis augstumu, liekot lidmašīnai nogāzties. Jau vairāki aviācijas eksperti šobrīd ir izvirzījuši citas katastrofas versijas – viena no tām saistīta ar iespējamu hakeru uzbrukumu.

Šāda teorija parādījās kādā izdevumam Financial Times sūtītā vēstulē, kuras autors ir Mets Andersons – aviācijas eksperts no Čikāgas.

M. Andersons savā vēstulē minējis, ka Francijas izmeklētājiem ir skaidrs, ka katastrofa notika dēļ straujas lidojuma augstuma maiņas: „Lidmašīnas katastrofas galvenais iemesls ir skaidrs – lidojuma plaknes izmaiņas, taču to var izmainīt uzlaužot lidaparāta kontroles sistēmu vai izmainot tās navigācijas sistēmu.”

Eksperts arī piebilda, ka militāro lidmašīnu kontroles sistēmām ir speciāla aizsardzība pret hakeru uzbrukumiem, taču civilajiem gaisa kuģiem šādi „vairogi” netiek uzstādīti.

Jāpiezīmē, ka M. Andersons nebūt nav vienīgais aviācijas eksperts, kurš apšauba šī brīža katastrofas nosauktos iemeslus. Bijušais komerciālo lidojumu pilots Džejs Rolins ASV televīzijas kanālā MSNBC stāstīja, ka katastrofā iesaistītā lidmašīna ir augsti datorizēta. Tāpat eksperts piemin ASV bezpilota lidmašīnas mīklaino nokrišanu Irānā: „Ja kāds būtu uzlauzis Germanwings lidmāšinas kontroles sistēmu, pilotiem būtu ārkārtīgi grūti glābt situāciju.”

Kā ziņots,  Alpos nogāzās "Germanwings" lidmašīna "Airbus 320", kas atradās ceļā no Barselonas uz Diseldorfu. Katastrofā gāja bojā 150 cilvēki.