Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Fidelam Kastro piešķir Konfūcija miera prēmiju

Kubas revolūcijas līderim Fidelam Kastro par "nozīmīgu ieguldījumu" mieram visā pasaulē saņēmis Konfūcija Miera prēmiju, vēsta BBC News.

Kastro apsteidzis vairāk nekā 20 nominantus, tostarp Dienvidkorejas prezidenti Paku Gunhji un ANO ģenerālsekretāru Banu Kimūnu.

Kubas revolūcijas ikonu par Konfūcija Miera prēmijas ieguvēju noteica deviņu tiesnešu grupa, kas izraudzīta no 16 zinātniekiem un ekspertiem.

Konfūcija Miera prēmija,kas ir Ķīnas atbilde uz Nobela Miera prēmijas pasniegšanu, pēkšņi tika izveidota 2010.gadā, kad par to paziņoja divas dienas pirms Nobela Miera prēmijas pasniegšanas ceremonijas Ķīnas disidentam Liu Sjaobo.

Otrdien Konfūcija Miera prēmiju, kas nosaukta senā ķīniešu filozofa Konfūcija (Kuna Fudzi), Kastro vārdā saņēma Kubas apmaiņas students. Tas notika dienu pirms Oslo Nobela Miera prēmija tika pasniegta Malalai Jusafzajai un Kailašam Saturati.

"Atrodoties amatā, Kastro neizmantoja vardarbību vai spēku starptautisko attiecību, jo īpaši ar ASV, strīdu risināšanā," norādīja Ķīnas plašsaziņas līdzekļi, piebilstot, ka pēc amata atstāšanas "viņš aktīvi ir ticies ar līderiem un grupām no visas pasaules, sniedzot būtisku ieguldījumu nepieciešamības novērst kodolkaru uzsvēršanā".

2010.gadā pirmā Konfūcija Miera prēmija tika piešķirta bijušajam Taivānas viceprezidentam Lieņam Čaņam, bet 2012.gadā to saņēma bijušais ANO ģenerālsekretārs Kofi Anans un Ķīnas lauksaimniecības zinātnieks Juaņs Lonpins.