Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Saņemot Nobela balvu, Obama aizstāv "taisnīgos karus"

Saņemot Nobela miera prēmiju, ASV prezidents Baraks Obama šodien paziņoja, ka ASV ir jāaizstāv morālie standarti, kad iesaistīšanās karos ir attaisnojama un nepieciešama. Savā runā viņš aizstāvēja ASV karu Afganistānā un sacīja, ka šajā gadījumā spēks tiek lietots, lai panāktu ilgstošu mieru.

B. Obama ir ceturtais ASV prezidents, kam piešķirta Nobela Miera prēmija, un, kad viņš tika izziņots kā šīs balvas laureāts, pasaules reakcija bija dažāda, un niknas debates izraisīja fakts, ka viņš, vēl pat gadu nepavadījis ASV prezidenta amatā, saņem balvu, ar ko godināts Nelsons Mandela, māte Terēze un Mārtins Luters Kings. Kritiķi arī izteicās, ka Miera prēmija nepienākas tādas valsts vadītājam, kas iesaistīta militāros konfliktos.

B. Obama savā runā atzina, ka viedokļi par balvu ir dažādi, un sev piešķirto balvu viņš pieņēmis ar pazemību. „Salīdzot ar vēstures gigantiem, mani sasniegumi ir necili,” teica prezidents un piebilda, ka iepriekšējo gadu laureāti šo balvu bija pelnījuši vairāk nekā viņš.

Aizstāvot ASV karu Afganistānā, viņš sacīja, ka ir laiki, kad „spēka lietošana ir ne tikai nepieciešama, bet arī morāli attaisnojama” — tik ilgi, kamēr vardarbība ir proporcionāla un civiliedzīvotāju upuru maz. „Kara instrumentiem ir loma miera saglabāšanā,” viņš teica. „Nevardarbīga kustība Hitlera armijas nebūtu sakāvusi. Al Qaeda līderus par ieroču nolikšanu pārliecināt sarunās nav iespējams.”

B. Obama teica, ka ASV arī turpmāk ir jābūt par paraugu, kā jākaro, lai atšķirtos no ienaidnieka, „kurš nepakļaujas nekādiem noteikumiem”. Vienlaikus viņš uzsvēra nepieciešamību pēc diplomātijas un sankciju rīkiem, lai stātos pretim tādām valstīm kā Irānai un Ziemeļkorejai.

Oslo pie telpām, kurās notika balvas pasniegšanas ceremonija, bija pulcējies bariņš pretkara protestētāju. „Mēs iebilstam pret viņu, jo nedomājam, ka viņš ir miera cilvēks,” viens no viņiem sacīja aģentūrai AFP.

Norvēģija ir apbēdināta, ka ASV līderis Oslo uzturēries tikai vienu dienu, lai arī parasti ceremonijas tiek rīkotas trīs vienu laikā. Turklāt viņš nav radis iespēju piedalīties arī tradicionālajās vakariņās ar Norvēģijas karali.