Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Rūpes par ādu aukstajā laikā

© Scanpix

Kad vasaras svelme aiz muguras un gaisa temperatūra sāk strauji kristies, jāsāk pastiprināti kopt sejas ādu un to sagatavot gaidāmajiem aukstajam gadalaikam. Temperatūras un laika apstākļu maiņa ādai ir milzu stress, rezultātā tā strauji zaudē mitrumu, atklājas pigmentācijas plankumi un krunciņas.

Lai izvairītos no šīm nepatīkamajām parādībām, jāizvēlas sezonai piemērota sejas kopšanas kosmētika un šis tas jāpamaina ādas kopšanas paradumos.

Kosmetologi un dermatologi uzsver, ka rudens un ziemas sezonā ādai vajadzīga pastiprināta barošana un aizsardzība, un tas nozīmē, ka vieglo un atsvaidzinošo želejveidīgo krēmu un losjonu vietā jāizmanto biezi un barojoši ādas kopšanas līdzekļi. Lai iegūtu vēlamo efektu un aizsardzību, jābūt zināmam ritmiskumam, proti, vakaros pirms gulētiešanas jāliek akcents uz intensīvu ādas mitrināšanu, bet dienā pirms došanās ārpus mājas jānodrošina sejas ādai aizsargbarjera, ko var panākt ar bieziem un barojošiem krēmiem. Tāpat, izvēloties kosmētikas produktus, ar kuriem papildināt kosmētikas maciņu aukstajiem gadalaikiem, nevajadzētu aizmirst par ādas novecošanos, kas ir aktuāla jebkurā gadalaikā un it visos laika apstākļos, – šim nolūkam paredzēti produkti, kuru sastāvā ir retinols, elastīns vai sojas pupiņu ekstrakts.

Speciālisti atzīst, ka, izraugoties sejas kopšanas līdzekļus, ir svarīgi ņemt vērā savu sejas ādas tipu – no tā atkarīgs, kādām īpašībām jāpiemīt izraudzītajai kosmētikai, turklāt liela nozīme ir arī tam, cik daudz laika ieplānots pavadīt ārā un kāda ir gaisa temperatūra.

Taukainas un jaukta tipa ādas īpašnieces var ievērot ierastās ādas kopšanas tradīcijas. Izņēmumi ir vien tad, ja gaiss ārā ir krietni mīnusos un to pavada spēcīgs vējš – šādos gadījumos zem dekoratīvās kosmētikas būtu jāklāj mazliet barojošāks dienas krēms, kura sastāvā ir vasks, kas ir gaisa caurlaidīgs, tomēr rada ādai aizsargbarjeru. Aizsargslāni sejas ādai veido arī birstošie pūderi un pūderkrēmi. Ja āda ir sausa un jutīga, jāizvairās no līdzekļiem, kuru sastāvā ir kāds no ādas sausuma veicinātājiem, piemēram, alkohols. Arī šādas sejas ādas īpašniecēm svarīgi atrast tīkamu barojošu un aizsargājošu dienas krēmu, vai pat specializētu ziemas krēmu, kas pastiprināti aizsargā no vēja un aukstuma.

Par sejas ādas kopšanu rudens un ziemas sezonā nevajadzētu aizmirst arī vakaros. Pēc dienas gaitām seja, pirmkārt, jāattīra no dekoratīvās kosmētikas un netīrumiem, kas pa dienu sakrājušies – tas jādara ar atbilstošu pieniņu vai losjonu. Tad jāuzklāj vitamīniem bagāts krēms ar mitrinošām īpašībām – svarīgi ievērot, ka aukstajā laikā mitrinošus krēmus nedrīkst lietot vismaz stundu pirms došanās ārā, tāpēc to labāk darīt vakarā. Par ļaunu nenāks arī mitrinoša, nomierinoša vai atjaunojoša seruma uzklāšana zem pamatkrēma, ko lieto kūres veidā.

Rudens un ziema ir īpaši piemērots laiks, lai atļautos sevi palutināt ar maskām, ko var darīt gan specializētos skaistumkopšanas salonos, gan mājas apstākļos. Ļoti viegli mīkstinošas, barojošas un uzmundrinošas maskas var pagatavot pats. Kā pamatsastāvdaļas mājās gatavotai maskai ir olas dzeltenums, eļļa vai saldais krējums un maltas auzu pārslas, kam piemīt attīrošas, mitrinošas un nomierinošas īpašības. Pārējos komponentus var miksēt pēc patikas. Medus, citrona sula, banāns, šokolāde, vitamīniem bagātās zāļu tējas, svaigas ogas – visas dabas vielas ir vienlīdz labas, lai pabarotu sausu vai nogurušu sejas ādu.

Ikdienā pasargāt sejas ādu no aukstā laika radītajiem kairinātājiem var arī, piemēram, tāda paraduma izskaušana, kā mutes aizklāšana ar šalli – zem tās veidojas ūdens kondensāts, kas sejai un lūpām var nodarīt tikai kaitējumu. Tā vietā vajadzētu lietot taukainas konsistences barojošus higiēniskos lūpu balzamus. Tāpat nevajadzētu aizmirst lietot kosmētiskos līdzekļus, kuru sastāvā ir UVS filtri – arī rudens un ziemas sezonā tie ir ļoti svarīgi kosmētikas komponenti, jo baltā sniega un spožās saules radītā gaisma ir viens no lielākajiem kaitēkļiem sejas ādai.