Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Māja \ Mīlulis

Reksis, Muhtars, Fidži - aktīvam dzīvesveidam

Jau kopš bērnības daudzi cilvēki zina, ka reiz viņiem būs savs suns. Kopš 1995. gada ogrēnietei Olitai Magonei ir vācu aitu suņi, kas viņai īpaši patīk.

Cilvēki, kuriem mājās nav suņa, nesaprot tos, kam viņi ir. Suns cilvēkam sniedz pretī beznosacījumu mīlestību. Dzīvnieks, protams, arī rada problēmas, bet viņš par to arī samaksā ar bezgalīgu uzticību saimniekam, ar to, ka nekad nepievils.

Audzētavu īpašnieki ne vienmēr pārdod kucēnu pirmajam, kurš ieradies iegādāties suni. Parasti ar potenciālajiem saimniekiem satiekas vairākas reizes, izrunājas, noskaidrojot, kur suns dzīvos. Daudzi saimnieki atzīst, ka likumdošanā noteikti vajadzētu ieviest normu – dzīvokļos nedrīkst turēt liela auguma suņus. Tā ir dzīvnieku mocīšana, jo viņiem nav fiziskās slodzes.

"Manuprāt, vislielāko popularitāti vācu aitu suņiem nodrošināja Vācijas televīzijas seriāls Komisārs Reksis. Ejot pa ielu, pat mazi bērni, ieraudzījuši manu Fidži, sauc: mammu, redz, kur Reksis!" novērojumus atklāj Olita. Citi mēdz saukt arī – Muhtars, Muhtars!

Cilvēkam, kurš neatzīst aktīvu dzīvesveidu, neder vācu aitu suns, jo ar tik enerģisku dzīvnieku ir jāsporto, viņš jāmāca. Ja saimnieks ar suni nestrādās, mīlulis uzkundzēsies ģimenē par galveno noteicēju. Nevis cilvēks norādīs, ko darīt, bet gan suns.

"Vislielākās problēmas mums, suņu saimniekiem, ir ar laukumu mācībām. Laimējies, ka mūsu, Latvijas Kinologu federācijas Vācu aitu suņu klubā iestājies viesnīcas saimnieks Ivars, kurš šādiem nolūkiem atvēl zaļo zonu. Reizi nedēļā visi tur sabraucam un trenējamies.

Staigāt pilsētā it kā var visur, bet brīvi izskrieties jābrauc uz mežu. Tie cilvēku bezatbildīgas rīcības dēļ pārvērsti par atkritumu izgāztuvi, kur dzīvnieki var savainoties. Gar jūru varam skriet vienīgi ārpus pilsētas robežām. Sunim fiziskas aktivitātes nepieciešamas katru dienu – jānoskrien vismaz 10 kilometru. Ja nevaru tikt līdz mežam, braucu ar riteni, un mīlulis skrien līdzās," stāsta skaistās Fidži saimniece Olita.

Šo šķirni nedrīkst iegādāties agresīvi cilvēki, kuri grib izrīkot, sabļaut uz dzīvnieku, izlādēt slikto enerģiju. Uz suņu skolas nodarbībām savus mīluļus ved gan sievietes, gan vīrieši, arī bērni.

"Mūsu ģimenē izstādes ir lieli svētki. Lai cik aizņemts ikdienā ir vīrs, viņš vienmēr brauc līdzi. Arī dēls iesaistīts kopējos pasākumos. Kad atnāk viesi, mēs pamatoti lepojamies ar iegūtajiem kausiem un tituliem," saka Olita Magone.