Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Māja \ Mīlulis

Pateicīgs par iespēju dzīvot

Daļa cilvēku uzskata, ka vieni no dusmīgākajiem suņiem ir kaukāzieši. Pirmkārt, to pauž šīs šķirnes iespaidīgais augums, otrkārt, zemā, dobjā balss.

Madonieši Inga un Normunds Šneideri par savu mīluli, kompanjonu un draugu izvēlējās tieši kaukāzieti.

"Jūs esat traki"

Ar tādiem vārdiem pirms diviem gadiem viņus mājupceļā pavadīja Līču patversmes personāls. Ģimenes apspriedē tika nolemts, ka jaunajai mājai jāgādā kārtīgs sargs. Meklējot informāciju, Inga internetā ieraudzījusi attēlu ar kaukāzieti, kurš jau mēnesi mitinājies patversmē. Līdzīga izskata kuce, turklāt miermīlīga, reiz bijusi Ingas vecākiem. Šneideri sēdušies automašīnā un braukuši uz Rīgu. Pirmais iespaids – šokējošs, jo suns, izslējies uz visām četrām kājām, ar spēku ieliecis nožogojumu, uzrējis. Iespējams, sargājot savu teritoriju no svešiniekiem. Normunds uzcienājis suni ar līdzpaņemtajiem šašlika gabaliņiem, nedaudz pastaigājis ar viņu. Abi ar sievu nolēmuši – vedīs mājās. Suns sākumā nav gribējis kāpt mašīnā, stīvējies pretī. Patversmes darbinieks viņu ietūcījis auto pakaļējā sēdeklī. Mājupceļu Miša pārcietis labi, visu laiku gulējis. Patversmē kaukāzieti iesaukuši par Mišu, jo neviens skaidri nav zinājis, no kurienes viņš pieklīdis, cik īsti vecs.

Ņem brīvdienu

Lai suns iejustos jaunajā vietā, Inga paņēmusi brīvdienu. Vispirms Mišam ierādīts, cik liela ir viņa teritorija. Kaukāzietis uzvedies rāmi, precīzāk sakot – flegmatiski. Iesākumā divreiz pārlēcis pāri žogam. Viens policists, kurš nodarbojas ar suņiem, ieteicis, lai dodot kārtīgi ēst. Zinot, ka tajās mājās vienmēr ir ēdiens bļodā, nekur prom nemuks. Tad nu arī Šneideri gādājuši, lai Mišam nekā netrūktu. Īpaši to uzmanījusi dzīvesbiedre Inga. Vīram Normundam jau šķitis – ēdamā pietiekami, jo suns nav apēdis sausās granulas. Sieva Inga tām pa virsu uzlējusi vēl krējumu vai majonēzi, lai Mišam labāk garšo. Beidzies ar to, ka suns nav spējis piecelties kājās. Veduši pie veterinārārsta, lai noskaidrotu, kas par vainu. Uzliekot uz svariem, tie rādījuši 107 (!) kg. Pārbarots!

"Manuprāt, Miša ir pateicīgs, ka viņam ir savas mājas. Suns noteikti jūt mūsu mīlestību. Esmu novērojis, ka mūsējam nepatīk velosipēdisti un gados vecāki cilvēki, kuri staigā ar spieķīti. Kas zina, ko viņš pārcietis kucēna vecumā," saka Normunds.

Ideāls sargs

Miša visos gadalaikos dzīvo ārā, speciāla mājokļa viņam nav. Saimnieki izlasījuši, ka kaukāzieši vislabprātāk uzturas svaigā gaisā. Šajās mājās vēl ir trīs kaķi, ar kuriem suns iemācījies sadzīvot, sākumā gan vienu trenkājis.

Netālu no Madonas biatlona trases ir dīķis, kurp Šneideri ar suni dodas pastaigā. Izrādās, ka Mišam patīk peldēt. Normunds suni nelaiž vaļā no pavadas, jo tur mēdzot uzturēties arī citi madonieši. Nezinot dzīvnieka raksturu, kāds var nobīties. Pērnajā vasarā no sievas vecāku mājām paņēmuši tītarus, Miša, tos ieraugot, satraucies, bet saimniece mierinājusi: "Tie ir mūsu, mūsu," – un viss nostājies savās vietās.

"Veterinārārsts teica, ka suņa uzvedību un raksturu ietekmē tas, kāda ir gaisotne mājās. Mēs ar sievu bučojamies, dudināmies viens ar otru, un suns to redz. Arī dēls pret Mišu izturas mīlīgi," saka Normunds. Viņi sūtījuši uz Līču patversmi sava mīluļa bildes, lai redz, kāds pa šiem diviem gadiem izaudzis.