Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Ikviens var atrast ideālu matraci

Matraču pārdevēji uzskata – iegādājoties matraci, naudu nedrīkst taupīt. Lai arī tas var maksāt pat vairāk nekā gultas rāmis, miega kvalitāte atkarīga galvenokārt no matrača.

Ja tas ir piemērots ķermeņa īpatnībām, labi atpūsties var arī tad, ja ir tikai matracis.

Matrača īpašības nosaka tā konstrukcija. Ideāls matracis pielāgojas ķermeņa formām, balsta to, ļaujot pilnībā atslābināties. Būtiski, lai matracis absorbētu mitrumu, sabalansētu temperatūru un būtu gaisa caurlaidīgs. Alerģiskiem cilvēkiem matracis jāizvēlas no tāda materiāla, kurā nevairojas putekļu ērcītes. Der zināt, ka matracis ir galvenā šo parazītisko ērču uzturēšanās vieta dzīvoklī.

Ir tāds uzskats, ka ilgāk par desmit gadiem matraci nevajadzētu lietot. Agrāk bija pieejami matrači uz cietā karkasa, pašlaik ražo abpusējus, ko var grozīt, kā arī mainīt virzienu – galvgaļa uz kājgalu. Turklāt matračus liek uz lameļu redelēm. Tās var būt arī regulējamas ar elektromotoru. Tādi ir īpaši noderīgi gulošiem slimniekiem, kurus grūti piecelt sēdus vai sakārtot spilvenus aiz muguras. Cilvēks, guļot gultā, ar šo mehānismu var regulēt kājgaļa un galvgaļa augstumu. Īpaši ērti šādi atpūtināt kājas pēc garas darbdienas.

SIA Čehu matrači valdes priekšsēdētājs Māris Kalniņš stāsta, ka sadarbojas ar čehu uzņēmumu GUMOEX, kas matračus ražo vairāk nekā 55 gadus. "Čehu ražotāji piedāvā risinājumus veselīgam un mierīgam miegam. Viņi izgatavo trīs grupu matračus – soft, supra un excellent line, kā arī gultu restes un anatomiskos spilvenus. Katra grupa paredzēta konkrētiem lietotājiem. Izvēloties matraci, svarīgi ir atrast savam svaram atbilstošu. Ja tas būs nepiemērots, matracim samazināsies kalpošanas ilgums. Pirmais jautājums ir – kas uz tā gulēs un kāds ir šā cilvēka svars? Mēs vienmēr aicinām izvēlēties piemērotāko matraci, lai guļot varētu justies komfortabli," uzsver Māris Kalniņš.

Čehu ražotāji daudzus no saviem produktiem piedāvā kā pretizgulējumu matračus. Cilvēkiem, kuriem ir veselības problēmas un kas ilgu laiku pavada gultā, neveidojas izgulējumi.

Latvijā var iegādāties dažādus matračus: atsperu, gatavotus no lateksa, putu poliuretāna un citiem sintētiskiem materiāliem. Matračus ar dūnu vai kokvilnas vates pildījumu gandrīz vairs neizmanto. Cilvēkiem, kuriem ir nelieli dzīvokļi un tajos nevar novietot gultu ar matraci, tirgotāji piedāvā virsmatračus.

Uzskata, ka matrača elastīgumu var pārbaudīt, novietojot uz tā glāzi ar ūdeni. Ja apsēžoties ūdens no glāzes izšļakstās, tas nozīmē, ka matracis pietiekami labi nereaģē uz ķermeņa svaru, tam nav pietiekamas punktu elastības. Tomēr šādi rīkoties nav ieteicams, jo, izšļakstot ūdeni uz matrača, to var sabojāt.

Atšķirībā no daudzslāņu matrača ir arī tādi, kur dažādas cietības vai elastības slāņi izvietoti atbilstoši ķermeņa daļām, piemēram, muguras balstīšanai ir stingrāks slānis. Matračos iestrādāto anatomisko zonu skaits var būt atšķirīgs (trīs, piecas un vairāk nekā septiņas).

Ražotāji piedāvā matračus ar trīsdimensiju sietiņu (krustenisku sintētisko šķiedru klājumu) vai kokosriekstu palmu šķiedru pārklājumu. Matrača augšējā daļā var būt iestrādāts īpašs slānis, kas veidots no dabiskām vai sintētiskām šķiedrām. Šāda matrača uzdevums nodrošināt gaisa cirkulāciju, veicināt žūšanu un vēdināšanos. Pērkot matraci ar šādu pārklājumu, pārliecinieties, vai tas ir pietiekami mīksts. Itin bieži gadās, ka cilvēki, kuri iegādājušies matračus ar kokosriekstu palmu šķiedru pārsegumu, sūdzas. Izrādās, guļvieta ir pārāk cieta, nav pietiekami elastīga, matracis nepiekļaujas ķermeņa izliekumiem.

***

Noderīgi

Pērkot matraci, jāzina, kāds svars ir cilvēkam, kas uz tā gulēs.

Ja ieteicamais svars ir mazāks, matracis var ātri nolietoties, cilvēks guļot iegrimst pārāk dziļi, matracis nepareizi balsta ķermeni.

Īpaši būtiski ievērot svara grupu dārgākiem matračiem, kas precīzi pielāgoti lietotājiem.

Populārs svara iedalījums: mazs (bērni un jaunieši līdz 60 kg), standarta (no 60 līdz 100 kg), liels (100–120 kg) un ļoti liels svars (virs 120 kg).

Nav vienota izmēru standarta. Biežāk sastopamie divvietīga matrača platumi: 140, 160, 180, 200 cm.

Ja nav gatava vajadzīgā izmēra, tādu var pasūtīt.

Pirms iegādes noteikti pārbaudiet matrača elastību un cietību!

***

Plusi un mīnusi

Atsperu matraču nepilnība – pēc kāda laika tās sāk čīkstēt, jo vairāk izgulētās vietās atsperes un to savienojumi nolietojas. Atsevišķās daļās tās var durties mugurā vai kļūt pārāk mīkstas. Pēdējos gados aizvien populārāki ir tādi matrači, kuros katra atspere ievietota savā auduma maisiņā. Tas palīdz novērst atsperu saskaršanos un matrača čīkstēšanu.

Pagājušā gadsimta beigās parādījās matrači ar mikroatsperēm. Šis nosaukums gan ir nedaudz maldinošs, jo mikroatsperes ir tikai dažas reizes mazākas par tradicionālajām. Tradicionālo diametrs ir 8–12 cm, mikroatsperu – 3–4 cm. Mazākas atsperes labāk pielāgojas ķermeņa formai, balstot to vairākās vietās, līdz ar to cilvēks var ērtāk gulēt.

Visos poliuretāna matračos pildījums nav vienāds, tas var būt cietāks vai mīkstāks, poraināks vai blīvāks. Poliuretāna īpašības nosaka tā sastāvs un poru veidošanas tehnoloģijas. Faktiski visos matračos poliuretānam ir ķīmiski piemaisījumi jeb piedevas, kas modificē matrača īpašības. Padomju gados ražotajiem poliuretāna matračiem poras bija slēgtas, tajās uzkrājās mitrums. Dažu gadu laikā šādi matrači zaudēja savas labās īpašības. Kopš tā laika saglabājies aizspriedums par šo matraču kvalitāti. Pašlaik putu poliuretāna pildījuma ražošanas tehnoloģija ir mainījusies, šūnas ir vaļējas, matrači var izžūt un elpot, savukārt ražotāji garantē ilgu kalpošanas laiku.

Lateksa matrači ir vieni no dārgākajiem, taču tos izvēlas daudzi. Latekss ir elastīgs materiāls, kas lieliski saglabā formu. Matraču ražošanā neizmanto pilnīgi tīru lateksu – tam pievieno citas piedevas, lai pagarinātu kalpošanas ilgumu, padarot matraci elastīgāku, cietāku, mīkstāku. Lateksa matraču elastību un mīkstumu nosaka ne tikai lateksa sastāvs, bet arī speciāli iegriezumi.

Slinko putu jeb viskoelastīga materiāla matrači (vai tā virsējais slānis) veidoti no materiāla, kas temperatūras ietekmē kļūst mīkstāks. Tas kopē cilvēka formu un nodrošina vienmērīgu spiedienu, bet pēc spiediena izbeigšanās atkal iztaisnojas.

Veikalos var iegādāties arī daudzslāņu matračus. To plusi –dažādie slāņi palīdz labāk balstīt cilvēka ķermeni. Piemēram, kokosriekstu šķiedru slānis padara matraci cietāku. Nav vēlams iegādāties matraci, kuram stingrs kokosriekstu palmu šķiedru slānis ir virs mīkstāka pildījuma, jo cietais slānis ne tik labi piekļaujas ķermenim.