Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

10 iemesli, lai uzturā iekļautu zemenes

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Zinātāji teic, ka pavisam drīz būs nopērkamas arī Latvijā izaugušas zemenes, lai gan ievestajām arī nav ne vainas, jo īpaši tad, ja gada aukstajos un drūmajos mēnešos cietusi imunitāte.

Ziņa diētu cienītājiem - vairākas dienas uzturā lieto tikai zemenes vai arī tās kombinē ar svaigiem augļiem un dārzeņiem! Tā iespējams atbrīvoties līdz pat vairākiem kilogramiem liekā svara. Pārējiem - lūk, desmit iemeslu tops tiem, kas vēl nav pārliecināti par to, vai zemenes to sezonas laikā būtu vērts iekļaut ikdienas ēdienkartē.

1. Aizsargā no ādas, krūšu un gremošanas trakta vēža. Eiropā veikti pētījumi apstiprina, ka zemenes palīdz izvairīties no onkoloģiskām nepatikšanām, tās arī palēnina vēža šūnu augšanu.

2. Palīdz podagras un artrīta saslimšanas gadījumos. Zemenes palīdz organismam atbrīvoties no toksiskām vielām un skābēm. Tikai apēdot vienu porciju zemeņu dienā, var ja ne gluži ierūsējušas locītavas padarīt par jaunām, tad katrā ziņā - krietni uzlabot to stāvokli.

3. Atjaunina. Zemeņu sastāvā ir daudz dažādu aktīvu vielu, kas palēnina novecošanās procesu un saglabā ādas elastību. Ja zemenes uzturā iekļauj šī iemesla dēļ, tad labāk ar tām mieloties no rīta.

4. Palīdzība smadzenēm. Jau sen zināms, ka līdz ar gadiem pasliktinās gan atmiņa, gan zūd kontrole pār kustībām. Tas tāpēc, ka noveco smadzenes un nervu sistēma. Tam par iemeslu var būt brīvie radikāļi, kas nelabvēlīgi ietekmē visu organismu, bet jo īpaši nervu sistēmu. Zemeņu sastāvā ir organiskas skābes un C vitamīns, kas neitralizē brīvos radikāļus un atjaunina organismu. Zemeņu sastāvā ir diezgan daudz joda, kas nepieviešams nervu sistēmas un vairogdziedzera normālai funkcionēšanai.

5. Samazina tūsku. Ja zemenes ēd tukšā dūšā, apmēram pusstundu pirms maltītes, tad tās darbojas kā dabisks diurētiķis.

6. Hipertonijas profilakse. Zemenes ir ļoti bagātas ar kāliju un magniju, kas savukārt ir lieliski palīgi augsta asinsspiediena samazināšanā.

7. Samazina svaru. Sarkanās saldās ogas sastāvā ir unikālā viela pektīns, kam piemīt spēja saistīt sliktos taukus un ogļhidrātus, neļaujot tiem kaitēt figūrai. Ja ir vēlēšanās samazināt svaru, ņemot talkā zemenes, tās ieteicams ēst apmēram pusstundu pirms maltītes.

8. Sabiedrotais sirdij. Zemeņu sastāvā nav tauku, bet ir daudz folātu (folijskābes ir šī vitamīna sintētiskā forma), šķiedrvielu un antioksidantu, bet šis komplekss ļoti nepieciešams normālai sirdsdarbībai, efektīvi samazina holesterīna līmeni un palīdz novērst aterosklerozi.

9. Palīdz novērst nelabvēlīgas ekoloģijas sekas. Zemenes ir izcils palīgs cīņā ar radiācijas radītajām nelabvēlīgajām sekām, tās palīdz no organisma izvadīt smagos metālus.

10. Un vēl. Zemeņu sezonas laikā regulāri ēdot šīs ogas, ir iespējamība, ka infekciju sezonā būs iespējams izvairīties no dažādām likstām ar veselību.