Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

VESELĪBAI: Sulu plāns nedēļai

© depositphotos.com

Augļu sulas garšo visiem, bet ne vienmēr apzināmies, cik daudz sulas būtu pareizi iekļaut savā ēdienkartē un kādas sulas izvēlēties, lai organisms no tām gūtu vislielāko labumu. Sulu ražotājs Cido sadarbībā ar uztura speciālistiem un zinātniekiem ir izstrādājis sulu kalkulatoru, kas palīdz izveidot sulu plānu nedēļai katram ģimenes loceklim, ņemot vērā viņa individuālos parametrus un vajadzības.

Kalkulators ir izveidots, balstoties uz dažādiem Latvijā veiktiem pētījumiem par veikalā nopērkamajām sulām un, atbilstoši uztura speciālistu ieteikumiem, paredz katru dienu izdzert vienu glāzi sulas. Rīku var atrast interneta vietnē www.cido.lv, sadaļā Kalkulators.

Šobrīd Latvijā par maz uzturā iekļaujam augļus un dārzeņus, kas mūsdienās ir viena no svarīgākajām pārtikas produktu grupām. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem iedzīvotājiem ik dienu ir jāuzņem vismaz piecas porcijas dārzeņu, augļu un ogu, kas kopā veido aptuveni 400-500 gramu, un vienu no šīm porcijām var veidot glāze sulas.

Tāpēc ražotājs kopā ar uztura zinātniekiem un speciālistiem ir uzsācis izglītojošu projektu Sulas spēks, kura mērķis ir informēt par sulu vērtīgajām īpašībām. Projekta ietvaros radās arī ideja par sulu kalkulatoru. Pētījumi, kas tika veikti sadarbībā ar augstskolām, skaidri parādīja, ka ikvienai sulai piemīt savas atšķirīgas īpašības, tāpēc ir nepieciešams uzturā lietot dažādas sulas. Kalkulators ļauj izvēlēties sulas, ņemot vērā cilvēka vecumu, dzimumu un to, cik aktīvs ikdienā ir viņa dzīvesveids.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes pētniece Solvita Kampuse atzīst, ka izveidotais kalkulators būs labs «špikeris», kas palīdzēs uzzināt vairāk par sulām un to vērtīgajām īpašībām. Piemēram, sulās ir daudz antioksidantu, un, kā zināms, tie tiek uzskatīti par labu palīgu, lai aizkavētu organisma novecošanos. Latvijas Diētas ārstu asociācijas prezidents Andis Brēmanis norāda, ka sulu kalkulators ļauj atklāt, kādas minerālvielas ir katrā sulā un to īpatsvaru dienas normā. Pludmales volejbola treneris un olimpietis Mārtiņš Pļaviņš norāda, ka sulās ir daudz minerālvielu un vitamīnu, kas palīdz atgūt zaudēto uzturvielu daudzumu pēc lielas fiziskas slodzes.

Kalkulators ļauj aprēķināt, kāda sulu kombinācija ir ieteicama nedēļas garumā. Piemēram, senioriem uzturā nozīmīgākas ir citrusaugļu un tomātu sulas. Vīriešiem ieteicama tomātu sula, savukārt sievietēm pēc 35 gadu vecuma - tomātu sula kombinācijā ar citrusaugļu sulām, kas ir ļoti labs antioksidantu avots. Arī bērniem ir svarīgi dzert sulas, jo tās ir ne tikai labs vitamīnu un minerālvielu avots, bet arī var uzlabot koncentrēšanās spējas.

Kalkulatora veidošana balstās uz pēdējos gados Latvijā veiktiem pētījumiem. Piemēram, saskaņā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētījumiem par TetraPak sulām, to iekļaušana ikdienas uzturā ļauj uzņemt organismam tik nepieciešamās minerālvielas un antioksidantus, tām piemīt labas spējas neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus. Katrai no tām piemīt savas unikālas īpašības, tāpēc uzturā vēlama sulu daudzveidība.

Uzturzinātnieces Lailas Meijas virsvadībā veiktais pilotpētījums ar senioriem, kuri divus mēnešus ik dienu izdzēra glāzi apelsīnu sulas, ļauj secināt, ka šī sula ir labs B grupas vitamīna - folskābes avots. Pētījuma sākumā 75% dalībnieku folskābes līmenis bija nepietiekams. Savukārt pētījuma beigās vairs tikai 30% dalībnieku tas bija pazemināts, turklāt netika novērots, ka apelsīnu sula atstātu ietekmi uz holesterīna un cukura līmeni asinīs.