Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

UZZINI, kāpēc organismam ir vajadzīgs magnijs

© F64

Ja ārsts sirds un asinsvadu slimību papildterapijai iesaka lietot magnija preparātus, tad šo norādījumu nevajadzētu ignorēt un domāt, ka tas ir kaut kas mazsvarīgs. Magnijs organismā ir iesaistīts daudzās ķīmiskās reakcijās, darbojas dažādās enzīmu sistēmās un tam piemīt kardioprotektīva – sirdi sargājoša – iedarbība.

Ārsti skaidro, ka magnijs organismā pilda dabiska kalcija antagonista funkcijas - tas nozīmē, ka magnijs regulē kalcija jonu iekļūšanu šūnā, atslābina asinsvadu gludo muskulatūru un paplašina artērijas. Ja magnija trūkst, kalcijs var izgulsnēties, kā arī radīt spazmu asinsvados. Sirds vadīšanas sistēmas šūnas ir ļoti atkarīgas no pareizas kālija, magnija un kalcija mijiedarbības. Kālijs sirdij ir ļoti svarīgs, un magnijs ir tas, kurš nodrošina kālija atgriešanos šūnās un kalcija iziešanu no tām. Magnijs arī mazina asins recēšanas sistēmas aktivitāti un nedaudz palīdz regulēt holesterīna līmeni asinīs.

Magnija trūkums

Daudzi zina, ka ar magnija trūkumu saistās muskuļu krampji un tirpšana, bet uz to var norādīt arī ātra nogurdināmība un nespēks, nervozitāte, miega traucējumi, galvassāpes, koncentrēšanās grūtības, paātrināta sirdsdarbība, pārsitieni. Pārsitieni visbiežāk nav bīstami dzīvībai un veselībai, taču rada izbailes un stresu. Tas ir signāls, ka jāiet pie ārsta, lai pārbaudītu sirds veselību. Ja nepieciešams, pacientam veic kardiogrammu vai Holtera monitoringu - elektrokardiogrammas reģistrēšanu diennakts garumā. Rezultātu izvērtē kardiologs, aritmologs. Par magnija trūkumu var liecināt arī asinsspiediena izmaiņas. Ja organismā trūkst magnija, ātrāk mēdz attīstīties ateroskleroze un sklerotiskas izmaiņas sirds vārstuļos.

Magnijs uzturā

Tipiska mūsdienu ēdienkarte bieži nenodrošina nepieciešamos 300-400 mg magnija diennaktī. Kādā salīdzinošā pētījumā noskaidrots, ka šodien cilvēki ar uzturu uzņem uz pusi mazāk magnija nekā pirms 100 gadiem. Acīmredzot toreiz vairāk ēda riekstus, pākšaugus un citus magniju saturošus produktus; iespējams, ka arī graudaugi bija bagātāki ar magniju, jo augsne nebija tik noplicināta. Magnija avoti ir pupas, klijas, dažādi rieksti, ķirbju, sezama un saulespuķu sēkliņas, šokolāde, zivis, daudz magnija ir arī alū. Ne visi cilvēki ikdienā lieto šos produktus.

Magnija preparāti

Ja uzturs nav bijis optimāls un cilvēks, kurš kopumā jūtas vesels, ir pārstrādājies, un viņu sāk traucēt sūdzības, kas varētu liecināt par magnija trūkumu, tad pirmais, ko varētu droši darīt, nekaitējot savai veselībai, ir sākt lietot kādu magnija preparātu. Veiksmīga ir magnija kombinācija ar B6 vitamīnu - piridoksīnu, kurš cita starpā palīdz magnijam labāk nokļūt šūnās. Protams, ja ir kādas nopietnākas veselības problēmas, nevajadzētu rīkoties bez ārsta ziņas. Cik ātri būs jūtams efekts - tas atkarīgs gan no simptomu izteiktības, gan no organisma individuālajām īpatnībām, gan zināmā mērā arī no preparāta formas. Piemēram, ja iekšķīgi lieto magniju ar B6 vitamīnu šķīduma formā, nogurums un galvassāpes var mazināties jau vienas divu dienu laikā. Nedaudz darbojas arī placebo efekts, bet tas nozīmē, ka problēma ir bijusi nervu sistēmā, un arī nervu sistēmas veselībai magnijs un B6 vitamīns ir vajadzīgi.

Paaugstinātas prasības pēc magnija

Ir atsevišķas cilvēku kategorijas, kurām īpaši jāseko, lai nerastos magnija trūkums. Paaugstinātas prasības pēc magnija ir sportistiem, grūtniecēm, bērniem intensīvas augšanas periodā, tā dēvētajiem hiperaktīvajiem bērniem, arī tiem cilvēkiem, kuri diendienā pakļauti stresa ietekmei - šodien samērā bieži varam sastapt aktīvus jaunus cilvēkus, kuri daudz strādā, turklāt daudzi no viņiem pietiekami neizguļas. Būtiski uzņemt magniju ir cilvēkiem, kuri lieto noteiktus medikamentus, piemēram, sirds glikozīdus vai urīndzenošos līdzekļus, jo šajā gadījumā magnijs tiek pārāk daudz izvadīts.