Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Māja

UZMANĪBU: Ērces rada nopietnus draudus arī suņu veselībai

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

3.lapa

Brīdī, kad mainās urīna krāsa - tā kļuvusi tumša -, slimība jau attīstījusies nopietnā stadijā. Savukārt par Laima slimību signalizē pēkšņa, ar traumu nesaistīta klibošana un locītavu pietūkums. Pazīmes ir arī neiroloģiskas, piemēram, trīcēšana un paralīze. Iespējama arī redzes pasliktināšanās un līdz ar to - koordinācijas zudums. Novērojot jebkuru no šīm pazīmēm, nekavējoties jādodas pie veterinārārsta.

Veterinārārsts sunim veiks pilnu klīnisko apskati un abu slimību diagnosticēšanai būtisko asins analīžu pārbaudi. Ja veterinārajā klīnikā pieejams mikroskops, ar asins uztriepi iespējams uzreiz noteikt asins parazītu klātbūtni.

Diemžēl babeziozes ārstēšana var būt liels izaicinājums, jo simptomi parasti tiek konstatēti novēlotā stadijā, kad sliktākajā gadījumā, līdzēt var tikai asins pārliešana, kam seko uzturošā terapija. Tikmēr laikus konstatēta Laima slimība ārstēšanai padodas salīdzinoši labi. Tā kā pie vainas ir baktērijas, ar labiem rezultātiem tā ārstējama ar antibiotikām. Tomēr, ja to atklāj par vēlu, arī šī slimība sunim var būt letāla.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā