Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Māja

PADOMI kā noteikt, vai bērnam ir liekais svars, un kā ar to cīnīties

© Publicitātes foto

3.lapa

Dodieties pie ārsta

Mainīt ieradumus nav vienkāršs uzdevums, tāpēc, ja šķiet, ka paši saviem spēkiem netiekat galā vai arī nepietiek zināšanu, dodieties pie uztura speciālista, kas palīdzēs pārskatīt bērna ēdienkarti un sastādīt ēšanas plānu. Iespējams, ka dažu veselības problēmu dēļ bērns nevar aktīvi iesaistīties fiziskās aktivitātēs un apmeklēt sporta nodarbības. Tādā gadījumā veselības stāvoklim piemērotas fiziskās aktivitātes palīdzēs piemeklēt fizioterapeits. Sadarbojoties ar savu ģimenes ārstu, pārbaudiet bērna veselības stāvokli, veiciet asins analīzes un vēdera dobuma ultrasonogrāfiju, ja izmeklējumos ir konstatētas izmaiņas. Iespējams, ir vērts apmeklēt bērnu endokrinologu.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā no 2014. gada tiek realizēta Svara Korekcijas programma, kas paredzēta bērniem no 7 līdz 18 gadu vecumam. Programma ir valsts apmaksāta, un bērniem ar aptaukošanos ir bezmaksas pakalpojums. Programmai var pieteikties ar ārsta endokrinologa nosūtījumu. Svara Korekcijas programmu atbalsta Rimi, piegādājot pārtikas produktus veselīga uztura meistarklasēm, kurās bērni kopā ar speciālistiem mācās gatavot gardu un veselīgu maltīti.

Citus padomus par bērnu audzināšanu, bērnu un ģimenes veselību, kā arī svētkiem var iegūt programmas Rimi Bērniem platformā www.rimiberniem.lv. Šeit pieredzē par uztura, veselības un aktīva dzīvesveida tēmām, bērnu izglītību un kvalitatīvu izklaidi dalās septiņi eksperti - psiholoģe Iveta Aunīte, pediatre Sanita Mitenberga, fitnesa treneris Kārlis Birmanis, fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča, pavārs Normunds Baranovskis, uztura speciāliste Olga Ļubina un skolēns Klāvs Smildziņš. Bērniem un jauniešiem platformā ir iespēja iedvesmoties no dažādiem video padomiem, idejām un piemēriem.

*B.Velika, D.Grīnberga, I.Pudule, I. Gavare. Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījums Latvijā 2015./2016.māc.g.; Slimības profilakses un kontroles centrs.

**O.Ļubina, J.Gailīte. Children’s birth weight and parental obesity as risk factors of children obesity. BKUS Svara Korekcijas programmas datu apkopojums, 2017. Eiropas Aptaukošanas Kongress, Portugāle.