Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Māja

DĀRZA DARBI: Cīņa ar laputīm

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

2.lapa

Fizikāla iznīcināšana

Laputis var iznīcināt ar augstu temperatūru. Bojāto augļu koku un krūmu jauno dzinumu galotnes uz 5 sekundēm iemērc +65oC karstā ūdenī, karstāks tas nedrīkst būt. Metode efektīva, bet der tikai nelieliem apjomiem. Ja ir daudz jauno dzinumu, daļu ar visām laputīm var izgriezt un iznīcināt.

Dabisko vielu izmantošana

Pelni - katrā lauku sētā un īpašumā iegūstama viela. Lai iznīcinātu laputis, kas sūc augļu koku lapas, tikko kā pamana lapu saritināšanos, tās atritina un iekaisa pelnus. Bagātinot rudenī augļu koku apdobes ar pelniem 500-1000 g/m2, tajā esošo kāliju laputis nepanes, ja vēl ierobežosiet sintezētā slāpekļa lietošanu, šogad ar laputīm apsēstās ābeles nākamgad atkopsies.

Augu novārījumi un novilkumi būs efektīvi tikai tad, ja tie būs pareizā laikā ievākti, sagatavoti un pareizi pielietoti, ievērojot visus drošības pasākumus. Gatavo tik, cik nepieciešams izlietot: 1-2 l/10 m2 augu virsmas. Atkārtoti izsmidzina ik pēc 5-14 dienām, mainot izsmidzināmos augu līdzekļus. Efekts būs labāks, ja smidzināsiet, tikko laputis uzsāk savu darbību. Visiem līdzekļiem kā saistvielu pievieno kālija sāli (šķidrās ziepes) 50 ml/10 l ūdens.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā