Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

UZZINI, kas vērtīgs piena sūkalās

© F64

Pat pavirši iepazīstoties ar pētījumiem par piena sūkalu sastāvu un to labajām īpašībām, aizvien mazāk gribas tās nevērīgi dēvēt par blakusproduktu. Govs piena sūkalas, kas rodas pienskābās rūgšanas procesā, ir bagātīgs bioloģiski aktīvo vielu komplekss. Tāpēc piena sūkalas var izmantot gan uzturā, gan skaistumkopšanā. Ne velti šim produktam tiek pievērsta arvien lielāka pārtikas un kosmētikas ražotāju uzmanība.

Piena sūkalās ir aptuveni 200 vērtīgu, cilvēka organismam nepieciešamu sastāvdaļu, kuru vidū ir gan organiskās skābes, gan olbaltumvielas, pilns neaizstājamo aminoskābju spektrs, B grupas vitamīni, folskābe, kālijs, kalcijs, fosfors, magnijs, dzelzs u.c.

Piena sūkalas uzturā:

- var lietot, nebaidoties no liekām kalorijām

- satur olbaltumvielas cilvēka organismam labi izmantojamā formā

- regulāri lietojot, stiprina imunitāti

- palīdz aktivizēt tauku vielmaiņu

- labvēlīgi ietekmē gremošanas trakta darbību

Piena sūkalas skaistumkopšanā:

- barojošs līdzeklis ādai un matiem

- palīdz atjaunot ādas šūnas

- stabilizē ādas skābju aizsargslāni

- mazina ādas niezi, palīdz labāk ārstēt ādas slimības

- veicina matu un nagu augšanu, stiprina tos

Kā iegūt sūkalas mājas apstākļos

  • Parastā metode. Vēlamo piena daudzumu noliek siltā vietā un saraudzē rūgušpienā. To lej katliņā, liek uz plīts un silda (bet nevāra!), līdz izveidojas biezpiena kunkuļi. Atstāj atdzist līdz istabas temperatūrai, izkāš caur marli vai smalku sietiņu.
  • Paātrinātā metode. Uz vienu litru pasterizēta piena ņem vienu nelielu citronu, no tā izspiež sulu. Pienu liek katlā uz uguns un, tiklīdz tas sāk vārīties, pievieno citrona sulu, ātri samaisa un tūlīt noņem no uguns. Ļauj nostāties biezpienam un sūkalām, tos atdala, izmantojot smalku sietiņu vai marli.

Ēdienu receptes

  • Augļu kokteilis ar sūkalām. Sastāvdaļas. Divas glāzes piena sūkalu, viens banāns, 100 g dažādu ogu - pēc savas izvēles, tējkarote citrona sulas, cukurs un kanēlis - pēc garšas. Pagatavošana. Ogas un banānu sablenderē ar cukuru viendabīgā masā, kuru turpina putot, tievā strūkliņā lejot klāt sūkalas. Lej glāzēs, uzkaisa kanēli un tūlīt pasniedz.
  • Sūkalu želeja ar biezpiena krēmu. Sastāvdaļas. Želejai: divas glāzes piena sūkalu, pusglāze cukura, pusglāze citronu sulas, divas tējkarotes želatīna. Krēmam: 200 g biezpiena, 250 g saldā krējuma, 50 g pūdercukura, nedaudz vaniļas cukura. Pagatavošana. Gan krēmam, gan želejai paredzēto želatīnu uzbriedina atsevišķos trauciņos. Biezpienu izberž caur sietu vai saputo ar mikseri, lai masa būtu viendabīga, pievieno pūdercukuru, izšķīdinātu želatīnu un vaniļas cukuru, beigās iecilā saputotu saldo krējumu. Liek veidnē, novieto ledusskapī. Lai pagatavotu želeju, cukuru ar citronu sulu maisot silda, līdz cukurs izkūst. Beidz karsēt, pievieno želatīnu un maisa, līdz tas izšķīst, pielej sūkalas, vēlreiz izmaisa un liek ledusskapī. Kad želeja sāk recēt, to pārlej sagatavotajam krēmam un liek atpakaļ ledusskapī, lai pilnīgi sastingst.

Skaistumkopšanas receptes

  • Skaistuma vanna ar sūkalām. Vannu piepilda ar ūdeni, kura temperatūra ir 37 grādi, pievieno divus litrus piena sūkalu, pieber sauju kviešu kliju un piepilina piecus pilienus kviešu asnu eļļas. Vannojas 20 minūtes, pēc tam nosusina ādu ar dvieli.
  • Vanna pēc uzturēšanās saulē. Vannu piepilda ar viegli siltu ūdeni, pievieno divus litrus sūkalu un vannojas 20 minūtes.
  • Vanniņas nagu stiprināšanai. Viegli pasilda puslitru piena sūkalu, pievieno 2-3 pilienus hohobas eļļas, šajā šķidrumā iegremdē rokas un vanno 10 minūtes.
  • Sūkalu procedūra matiem. Lai stiprinātu matu saknes, mazinātu blaugznas un aizkavētu matu izkrišanu, kā arī padarītu matus veselīgus un zīdainus, tos divreiz nedēļā mazgā ar sūkalām, izmantojot tās šampūna vietā. Vēl labākam efektam uz diviem litriem sūkalu var pievienot arī diždadžu sakņu novārījumu: ņem vienu litru ūdens, pievieno 20 g diždadžu sakņu, uzvāra un atdzesē, lai būtu patīkamā siltumā.