Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

KĀ NOVĒRST matu izkrišanu

© F64

Ja caur ma­tiem iz­laiž ro­ku, cik daudz ma­tu pa­liek uz plauk­stas? Nav ne­kas bries­mīgs, ja tie ir di­vi trīs ma­ti, jo kat­ru die­nu cil­vēks zau­dē 40–50 ma­tu, un tas ir nor­mā­li.

Pro­tams, ir tā­di, ku­riem nā­kas šķir­ties no lie­lā­ka dau­dzu­ma ma­tu. Da­ļa uz­ska­ta, ka to ie­tek­mē ie­dzim­tī­ba, ci­ti - ka ma­tu iz­kri­ša­na at­ka­rī­ga no ga­da­lai­ku mai­ņas. Lai arī kāds ie­mesls bū­tu, diem­žēl tas nav pa­tī­ka­mi, un arī in­for­mā­ci­ja ir pret­ru­nī­ga. Vai ie­spē­jams kon­tro­lēt ma­tu iz­kri­ša­nu? Viens no ie­mes­liem, kā­pēc pār­lie­ku iz­krīt ma­ti, ir ie­ras­tās ik­die­niš­ķās dar­bī­bas - ma­tu maz­gā­ša­na ar šam­pū­nu, žā­vē­ša­na un vei­do­ša­na ar fē­nu. Tā re­zul­tā­tā ma­ti kļūst vā­jā­ki un traus­lā­ki. Spe­ci­ā­lis­ti uz­ska­ta, ka ma­tu iz­kri­ša­nu var iz­rai­sīt B un C vit­amī­nu, kā arī cin­ka, dzelzs un va­ra trū­kums. Ma­tu ve­se­lī­bu ie­tek­mē arī stress, un ja vēl ra­dī­sies uz­trau­kums par ma­tu pa­stip­ri­nā­tu iz­kri­ša­nu, ne­ko ci­tu kā jau­nu stre­su ie­gūt ne­va­rēs. Brī­num­lī­dzek­ļu pret ma­tu iz­kri­ša­nu nav, ta­ču ir vir­kne ie­tei­ku­mu, ku­rus va­ja­dzē­tu ņemt vē­rā, rū­pē­jo­ties par ma­tu ve­se­lī­bu. Tad ma­ti kļūs spē­cī­gā­ki un līdz ar to ne­tiks arī zau­dē­ti.

No­de­rī­gi!

Kas jā­da­ra, lai ma­ti pār­lie­ku ne­iz­kris­tu

* Rū­pī­ga gal­vas ādas ma­sā­ža 2-3 rei­zes ne­dē­ļā uz­la­bo asins­ri­ti. Tas ir labs veids, kas pa­līdz no­vērst ma­tu lū­ša­nu pie sak­nēm.

* Va­ja­dzī­ga jau­na ma­tu su­ka! Ie­tei­cams iz­man­tot su­ku, ku­rai ir ie­spē­ja­mi pla­tā­ki za­ri, bet vis­la­bāk - su­ku, kas iz­ga­ta­vo­ta no ko­ka.

* Tā­pat kā āda tiek aiz­sar­gā­ta no sau­les sta­riem, jā­aiz­sar­gā arī ma­ti. Tas ir brī­niš­ķīgs ie­mesls, lai tik­tu pie jau­nas ce­pu­res vai mo­der­na la­ka­ta.

* Jā­iz­vē­las pa­rei­zi ma­tu kop­ša­nas lī­dzek­ļi! Vē­lams iz­man­tot šam­pū­nu un bal­za­mu no vie­nas sē­ri­jas, jo tie pa­pil­di­na viens ot­ru. Lai pa­stip­ri­nā­ti rū­pē­tos par ma­tu ve­se­lī­bu, vis­maz rei­zi ne­dē­ļā ie­tei­cams lie­tot ba­ro­jo­šu ma­tu mas­ku. Tā lab­vē­lī­gi ie­dar­bo­jas uz traus­liem, lūs­to­šiem ma­tiem, pa­līdz at­jau­not to elas­tī­bu un da­bis­ko iz­ska­tu.

* Kār­tī­gi jā­iz­su­si­na ma­ti! Pēc ma­tu maz­gā­ša­nas, pirms tie tiek žā­vē­ti ar fē­nu, ie­tei­cams ma­tus rū­pī­gi no­su­si­nāt ar dvie­li.

Ko ne­va­jag da­rīt

* Ne­va­jag si­tu­ā­ci­ju pa­slik­ti­nāt! Ne­va­jag pirkt vi­sus ma­tu kop­ša­nas lī­dzek­ļus pēc kār­tas, pie­mē­ram, bēr­nu šam­pū­nus. Ne­zin kā­pēc ir vie­dok­lis, ka tie ma­zāk ag­re­sī­vi ie­dar­bo­jas uz ma­tiem. Pa­tie­sī­bā lie­lā­kā da­ļa bēr­nu šam­pū­nu at­šķi­ras ar aug­stu sār­ma kon­cen­trā­ci­ju, un tas var pa­slik­ti­nāt ma­tu ve­se­lī­bu.

* Ne­va­jag ķem­mēt mit­rus ma­tus! Tas jā­da­ra pēc ie­spē­jas ma­zāk, jo mit­ri ma­ti ir pā­rāk sma­gi un pie sak­nēm tiek iz­stiep­ti.

* Ne­va­jag ner­vo­zēt, ja ma­ti pār­lie­ku iz­krīt! Nav ie­mes­la par to uz­trauk­ties. Šā­da pro­blē­ma rak­stu­rī­ga ne vie­nai vien sie­vie­tei.

Ja tiks ņem­ti vē­rā šie vien­kār­šie ie­tei­ku­mi, ma­tu iz­kri­ša­nas pro­ce­su ie­spē­jams kon­tro­lēt.

Re­cep­tes pret ma­tu iz­kri­ša­nu

*100 g nāt­ru la­pu vā­ra 0,5 l ūdens un 0,6 l eti­ķa. Šā­du no­vā­rī­ju­mu liet­de­rī­gi iz­man­tot arī tad, ja ir blaugz­nas. Lie­to des­mit die­nas!

* Ēdam­ka­ro­ti zā­ļu mai­sī­ju­ma (api­ņi, kliņ­ģe­rī­tes un iz­mēr­cē­tas to sak­nes) ap­lej ar 1-2 glā­zēm vā­ro­ša ūdens. No­kās­to šķid­ru­mu lie­to 1-2 rei­zes ne­dē­ļā 1-2 mē­ne­šus.

* Ēdam­ka­ro­ti māl­lēp­ju, nāt­ru, asins­zā­ļu ap­lej ar 300 g vā­ro­ša ūdens. Ie­lej ter­mo­sā uz vai­rā­kām stun­dām. Tad no­kāš, pie­vie­no 200 g deg­vī­na. Lie­to pirms ma­tu maz­gā­ša­nas.