Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

Vairāki knifiņi, lai maltā gaļa izdotos garšīga

© F64

Šķiet, vienkāršāk par vienkāršu – gaļas gabalu ieliek gaļas maļamajā mašīnā vai blenderī, un maltā gaļa ir gatava, taču jāzina vairāki knifi, lai tā izdotos garšīga. Vēl tikai nedaudz piedevu – maize, sīpols, garšvielas –,un maltīti ātri varēs celt galdā.

Tagad populāri veidot malto gaļu no dažādu veidu gaļas salikuma - cūkgaļas, liellopa, teļa, vistas, lai tā papildina cita citu un uzlabo garšu. Arī variantu, ko pagatavot no maltās gaļas, ir ļoti daudz un populāri - kotletes, kebabi, frikadeles, pildīti dārzeņi, lazanja, sacepumi un citi.

Maltās gaļas CV

* Maltā gaļa pēc būtības ir pusfabrikāts, kas palīdz ieekonomēt laiku, lai pagatavotu ātru maltīti.

* Ja maltā gaļa tiek gatavota no dažādu veidu gaļas, tad tās veidi jāmaļ un jāglabā atsevišķi, bet jāsajauc tikai pirms gatavošanas.

* Malto gaļu ir svarīgi kārtīgi samīcīt, lai tā iegūst viendabīgu konsistenci.

* Lai nopirktu kvalitatīvu malto gaļu, jāpievērš uzmanība tās krāsai un smaržai. Svaiga maltā gaļa ir gaiši rozā krāsā, ar neitrālu smaržu, tajā nevajadzētu būt kauliem un skrimšļiem. Tai jābūt elastīgai un mitrai.

* Malto gaļu mēdz kombinēt kopā ar rīsiem, burkāniem, pupiņām, makaroniem, sieru, mīklu, kartupeļiem un citu.

* Ēdieni no cūkgaļas maltās gaļas ir treknāki nekā no liellopa gaļas. Ja ir vēlēšanās, lai maltā gaļa ir liesāka, tad var izmantot vistas vai tītara malto gaļu.

* Lai malto gaļu padarītu blīvāku, to iesaka pāris stundas paturēt ledusskapī.

* Ja maltā gaļa tiek izmantota pildījumam, piemēram, tāda sarežģīta ēdiena gatavošanā kā pelmeņi, tad tai jāpievieno tikai pats minimums garšvielu un citu sastāvdaļu, jo citādi šie komponenti nomāks pamatēdiena garšu.

* Gatavojot malto gaļu no zivs, tai ieteicams pievienot nedaudz citrona sulas, kas sajaukta ar ūdeni, tad tā kļūs sulīgāka.

* Lai atlaidinātu sasalušu malto gaļu, vislabākais variants - ledusskapī, taču tas prasīs ilgāku laiku. To var darīt ar auksta ūdens palīdzību vai ielikt gaļu mikroviļņu krāsnī.

* Ja maltā gaļa ir pārāk trekna un tā paredzēta kotlešu cepšanai, tad nav jāuztraucas - var pievienot vārītus, sasmalcinātus kartupeļus vai kartupeļu cieti. Ja no treknas maltās gaļas paredzēts gatavot tīteņus vai tefteļus, tad tai var pievienot vārītus rīsus un vārītus sarīvētus burkānus.

* Malto gaļu nesasaldētu var uzglabāt ledusskapī ne ilgāk par 12 stundām. Ja to netiek plānots gatavot tuvākajā laikā, tad to var ielikt saldējamā kamerā, kur to var uzglabāt mēnesi, ja temperatūra ir zemāka par mīnus 12 grādiem un trīs mēnešus, ja temperatūra ir zemāka par mīnus 18 grādiem.

Uzturvielas

(100 g)

kilokalorijas 392

olbaltumvielas 35,5 g

tauki 26,9 g

ogļhidrāti 2,1 g

glikēmiskais indekss 0

Maltās gaļas labās īpašības nosaka tas, cik daudz olbaltumvielu ir gaļā un kāda tai ir kvalitāte, kā arī tauku daudzums. Kvalitatīvas olbaltumvielas satur visas neaizstājamās aminoskābes, ko cilvēka organisms neizstrādā. Gaļā esošās olbaltumvielas labi asimilējas cilvēka organismā, vairāk nekā par 95 procentiem.

Piedevas pie maltās gaļas:

* Maize aizpilda tukšumu starp gaļas gabaliņiem. Tā satur malto gaļu un piešķir tai kraukšķīgu garoziņu.

* Sīpols izdala sulu un acumirklī veic marinēšanas funkciju, kā arī rada patīkamu garšu.

* Olas pievieno pēc šādas formulas - ne vairāk kā viena ola uz puskilogramu gaļas, jo citādi tā vairs nebūs maltā gaļa. Dzeltenums piedod gaļai skaistu krāsu, bet baltums sasaista gaļas gabaliņus cieši kopā.

* Ūdens, piens, sviests un tauki piešķir maltajai gaļai sulīgumu.