Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Māja

14 kurkumas īpašības veselībai

© Ilustratīva bilde

Brīnumlīdzekļu nav, un tāda nav arī kurkuma (curcuma longa), kas ir ingveru dzimtas augs skaisti dzeltenā krāsā. Un tomēr kurkumas sakne jau izsenis tiek izmantota medicīnā, un to dēvē gan pat par mūžīgās jaunības eliksīru.

Sākotnēji kurkumu izmantoja audumu krāsošanā un kā krāsvielu pārtikas produktos, bet šīs garšvielas ārstnieciskās spējas tika atklātas vēlāk. Mūsdienu pētījumos atklāts, ka kurkuma palīdz risināt dažādas veselības problēmas.

1. Artrīta ārstēšanai

«Zelta piens» - tieši tā tiek dēvēts dzēriens, ko iesaka locītavu veselībai. Tā pagatavošana ir pavisam vienkārša: 2 ēdamkarotes kurkumas pārlej ar glāzi ūdens un vāra 10 minūtes. Tādējādi tiek iegūta pasta, ko ledusskapī iespējams uzglabāt mēnesi. Tad uzsilda pienu, pievieno tējkaroti iegūtās pastas, un «zelta piens» ir gatavs.

2. Cīņai ar psoriāzi

Kurkuma kapsulas, ko var iegādāties aptiekās, ir labs līdzeklis, lai cīnītos ar psoriāzes simptomiem. Tiesa, vēlams, lai šo kapsulu sastāvā būtu vismaz 95% kurkumas ekstrakta. Lietošana: 1,5-3 g dienā.

3. Prostatas vēža profilaksei

Kurkumu tandēmā ar ziedkāpostiem iesaka prostatas vēža profilaksei. Ziedkāpostus novāra un pārber ar tējkaroti kurkumas.

4. Anēmijas ārstēšanai

Lai cīnītos ar anēmiju, tējkaroti medus sajauc ar ceturtdaļu tējkarotes kurkumas. Lietošana: katru rītu pirms ēšanas.

5. Cukura diabēta ārstēšanai

Kurkuma ir labs līdzeklis tiem, kuri cieš no cukura diabēta. Jo šī garšviela samazina cukura līmeni asinīs, tādējādi cīnoties arī ar aptaukošanos. Cilvēkiem ar cukura diabētu kurkumu iesaka lietot pa ceturtdaļai tējkarotes trīs reizes dienā pirms ēšanas.

6. Dzīšanas procesu veicināšanai

Kurkuma ir izcils antibakteriāls līdzeklis. Lai veicinātu dzīšanas procesus, nelielu daudzumus šīs garšvielas vienkārši uzber uz pušuma, rētas.

7. Krūts vēža profilaksei

Tējkarote kurkumas, ik dienu pievienota ēdienam, darbojas kā profilaktisks līdzeklis pret krūts vēzi. Pētījumos pierādīts, ka kurkuma spēj nomākt arī metastāžu veidošanos.

8. Organisma attīrīšanai no toksīniem un šlakvielām

Lai attīrītu organismu no dienas laikā uzkrātajiem toksīniem un šlakvielām, iesaka uz nakti izdzert glāzi piena, kam pievienota kripatiņa kurkumas un tējkarote medus.

9. Sāpoša kakla skalošanai

Mazāk zināms ir fakts, ka kurkuma palīdz pret sāpēm kaklā. Iekaisuša kakla gadījumā to regulāri skalo ar siltu ūdeni, kam pievienota tējkarote sāls un puse tējkarotes kurkumas.

10. Apdegumu ārstēšanai

Kurkuma ir lielisks pretiekaisuma un dezinficējošs līdzeklis, tāpēc to bieži izmanto apdegumu ārstēšanai. Šajā gadījumā pagatavo maisījumu, kur vienādās devās ir alvejas sula un kurkuma. To liek uz apdeguma skartās vietas un tur vairākas stundas.

11. Pret pinnēm

Lai izārstētu ādu no pinnēm, iekaisušiem strutu pūslīšiem un alerģiskiem izsitumiem, to regulāri tīra ar maisījumu, kas pagatavots, vienādās proporcijās sajaucot sviestu un kurkumu.

12. Krunciņu izlīdzināšanai, poru samazināšanai

Kurkumu iesaka arī skaistumkopšanā, jo, pievienota sejas maskām, tā cīnās ar problemātisku ādu, izlīdzina sīkās krunciņas un samazina poras. Sejas maskas pagatavošana: pusi tējkarotes kurkumas sajauc ar tējkaroti auzu pārslu un pievieno nedaudz ūdens. Gatavo maisījumu liek uz sejas un ļauj iedarboties 10 minūtes. Noskalo ar siltu ūdeni.

13. Pret galvassāpēm

Lai atbrīvotos no galvassāpēm, iesaka izdzert glāzi silta piena, kam pievienota kripatiņa kurkumas.

14. Cīņā pret liekajiem kilogramiem

Kurkuma ir viens no visnekaitīgākajiem līdzekļiem cīņā pret liekajiem kilogramiem. Šim nolūkam pagatavo dzērienu: uzvāra puslitru ūdens, karstam pievieno 3 ēdamkarotes melnās tējas, nedaudz kanēļa, 3 šķēlītes ingvera, ēdamkaroti kurkumas un tējkaroti medus. Kad tas atdzisis, nokāš un pievieno puslitru vājpiena kefīra. Iesaka brokastu vai vakariņu vietā.