Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

INTERESANTI: Nākotnes dārzi

KOMANDAS DARBS. Jelgavas domes ainavu arhitekts Andrejs Lomakins uzsver: «Šis dizaina dārzu projektu konkurss ir daudzu pašvaldības darbinieku kopdarbs. Neviens nebija vienaldzīgs un nestāvēja malā» © Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Jelgavas dome izsludināja dārza dizaina metu konkursu par tēmu Vides mozaīka. Mērķis – iegūt oriģinālus metu priekšlikumus, ko realizēt pilsētvidē. Tā pilsētas centrā tapa pirmie dizaina dārzi Latvijā.

Par konkursu stāsta Jelgavas būvvaldes ainavu arhitekts Andrejs Lomakins: «Atsaucība bija ļoti liela, tika iesniegti 14 darbi. No tiem žūrija izraudzījās piecus labākos. Realizēt gan gribējās vairāk! Dārza ierīkošanai katram izvēlētajam projektam pašvaldība paredzēja 2000 eiro, dārzi bija jāierīko pašiem darbu iesniedzējiem. Realitātē vairāki konkursam iesniegtie darbi tika īstenoti par ievērojami lielāku summu, jo ierīkotāji paši piesaistīja papildu finansējumu kā ieguldījumu savas nozares popularizēšanā. Katrs dārzs ir apmēram 50 kvadrātmetru liels. Šī gada maijā tie tika ierīkoti blakus Hercoga Jēkaba laukumam, skvērā aiz kultūras nama. Darbi uz dārza ierīkošanu liek raudzīties no estētiskā skatu punkta, bez pierastās racionālās pieskaņas. Te rodamas daudzas neparastas idejas un noskaņas arī privātajiem dārziem.»

Kāpēc tieši jelgavnieki Latvijā pirmie sarīkoja šādu dizaina dārzu konkursu? Andrejs palepojas: «Latvijā Jelgava ir ainavu arhitektūras šūpulis. Lauksaimniecības universitātes paspārnē šo profesiju var apgūt jau 20 gadus. Pērn ainavu arhitektūras studenti raduši jaunu mājvietu atjaunotajā Valdekas pilī Rīgas ielā. Diplomētie speciālisti prasmīgi izstrādā ainavu projektus, labiekārto pilsētu un lauku teritorijas. Daudzi no viņiem arī piedalījās domes izsludinātajā dizaina dārzu konkursā.» Kam citam, ja ne domes ainavu arhitektam Andrejam Lomakinam, radās ideja par šādu konkursu! Vācijā savulaik apskatītā šāda dārzu dizaina izstāde bija pamudinājums domāt par to, ka arī Jelgavā varētu izveidot kaut ko līdzīgu. Citviet Eiropā šādi konkursi notiek jau desmitiem gadu. Dārzi tiek ierīkoti pat vairāku hektāru platībā, nereti vienlaikus labiekārtojot un piešķirot jaunu nozīmi pilsētu nomalēm un pamestu objektu teritorijām. Ainavu arhitektiem tas ir izaicinājums un iespēja parādīt savu profesionālo varēšanu.

Andrejs cer, ka dārza dizainu konkursu rīkošana Jelgavā varētu kļūt par tradīciju. Domes ainavu arhitektam ļoti gribētos, lai tā pilnveidojas. Ņemot vērā ieguldīto darbu un lielo atsaucību (nevienam apmeklētājam pat prātā nebija ienācis kādu stādu nočiept vai kaut ko salauzt!), šīs vasaras dārzi būs skatāmi arī nākamgad.

***

Konkursa darbi

ČETRI VĒJI

Darba autori Aija Ziemeļniece, Una Īle, Mirdza GeidāneOzoliņa un Ilze EmseGrīnberga (Latvijas Lauksaimniecības universitāte)

Ir brīži, kad pat apses vējā nedreb, tie visi pierimuši. Tagad skaidri zinām - visi četri Vēja brāļi piesēduši Jelgavā elpu atvilkt. Dizaina dārzā katram atvēlēts savas krāsas sols. Vakarvējam tumši zilais, ziemeļvējam balts, dienvidvējam zaļais un rītenim sārtais. Lai, ceļā dodoties, brašie zēni ne zariņa nenolauztu, augi sastādīti stabilos metāla konteineros.

LIELUPES KALEIDOSKOPS

Darba autori Natālija Ņitavska un Madara Markova (Latvijas Lauksaimniecības universitāte)

Dārza dziļumā zvejnieks, šķiet, nupat krastā izvilcis zvejas laivu. Skatienu saista no tīkla izņemtās sudrabotās zivis un putni gaisos. Mākslīgi izveidotie dažāda augstuma pauguri ļauj izbaudīt dekoratīvo graudzāļu līganumu, bet zāles un ziemciešu baltie un zilie toņi asociējas ar upes smiltīm un vilnīšu ņirbu vējā.

VIDES PRETSTATI

Darba autore Sintija Nagle (SIA Galantus)

Idillisku lauku ainavu no robustas industriālas pilsētvides šķir siena. It kā nekā īpaša, divi logi un durvis. Lauku ainavai puķu kastes uz palodzēm, pilsētai nomalēm raksturīgie skarbie grafīti. Šo miniatūro dārziņu sevišķi iecienījuši bērni, atliek vien pārkāpt pāri slieksnim, lai no vienas realitātes nokļūtu citā.

VIDES MATRICA

Darba autore Katrīna Cukure (SIA Galantus)

Matrica ir matemātisks objekts - reālu vai kompleksu skaitļu masīvs, kur skaitļi izvietoti taisnstūra veida tabulā. Izrādās, arī dabā tas iespējams, objektu veido taisnstūra stādījumi un askētisks celiņu raksts.

SAJŪTU SALA

Darba autors Einārs Račāns (SIA Alejas projekti)

Kompozīcijas centrā uzmanību saista no virvju režģa izveidotā sēdvieta ap lietussarga veidā apcirpto dižskābardi. Stādījumos mieži lieliski sadzīvo ar vērmelēm un begonijām. Vasarā apmeklētāji labprāt basām kājām izbaudīja dažādos cietos iesegumus, gan gumijas un granīta, gan ūdenscaurlaidīgos no beramo materiālu maisījumiem ar epoksīda sveķu saistvielu.