Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

CIEMOS: Tikpat silti kā mājās

HARMONIJA. Šī zona agrāk veikusi galvenokārt veikala funkcijas, bet laika gaitā pārveidota atbilstoši restorāna videi – pie loga iekārtoti galdiņi un sienas pretējā pusē – vīna skapis. Tā nākotnē tiks papildināta ar mīkstajām mēbelēm, plauktu vīnam, un pie loga paredzēti aizkari. «Vēlamies, lai šī zona harmoniski saplūst ar pārējo telpu,» atzīst Svetlana. Interjerā viena no dominējošām krāsām ir violeta ar dažādām niansēm, kas papildina brūnās, masīvās ozolkoka mēbeles. Spilgts piemērs abu lietu apvienojumam ir saimes galds ar violetām sedziņām. Apmeklētāju uzmanību piesaista arī daudzie telpaugi, kas izvietoti pie ieejas durvīm, uz palodzēm, bet uz galdiņiem priecē ziedu un augu kolekcijas © F64

Ienākot restorāna Nometne gardēžiem telpās Rīgā, Pārdaugavā, uzreiz rodas vēlēšanās uzkavēties šeit ilgāk – ne vien lai nogaršotu maltīti, bet arī baudītu patīkamo gaisotni un vērotu interesanto mājas viesistabas stilā veidoto interjeru. «Vēlos saglabāt šo vietu tādu, kāda tā bija iecerēta jau pašā sākumā, neko īpaši nemainot,» stāsta restorāna Nometne gardēžiem īpašniece Svetlana Vinogradova.

Restorāns atvērts apmēram pirms četriem gadiem, un ideja par tā izveidi pieder toreizējai saimniecei Dzintrai Auziņai, kura ar savu radošo izdomu iekārtoja restorāna interjeru. Kādu laiku saimniekojušas trijatā – Dzintra, viņas meita Zanda un pēc pāris mēnešiem piebiedrojusies Svetlana, kas tajā strādājusi arī kā pieredzējusi šefpavāre. Pirms nepilna gada restorāna vadības grožus pārņēmusi Svetlana, kura zināšanas šajā jomā papildinājusi, iestājoties Biznesa koledžā. Ģimenes biznesā tagad viņai palīdz dzīvesbiedrs Boriss un meita Kristīne.

Citus sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus Nometņu ielā Svetlana neuzskata par konkurentiem, bet dēvē par kaimiņiem, kuri sekmē attīstīties un mainīties. «Visu laiku ir jāmācās un jāiet uz priekšu. Nevar apstāties kā jebkurā profesijā. Klientiem ir jāpiedāvā kaut kas jauns – gan skaists ēdiena vizuālais noformējums, gan interesantas garšas nianses,» atzīst Svetlana. «Cenšamies atgriezties pie savām saknēm, izmantojam vietējo ražotāju produkciju – dārzeņus, augļus, maizi un rūpējamies, lai ēdienos izmantotās sastāvdaļas būtu pēc iespējas dabīgākas.» Biznesa piedāvājumā katru dienu ir vairāki ēdieni – veģetārā zupa, veģetārs ēdiens, trīs gaļas vai arī viens zivju ēdiens. Maltīti apmeklētājiem šeit pasniedz izsmalcināti – uz skaistiem šķīvjiem ar rūpīgi pārdomātu vizuālo noformējumu.

«Ēdienkartei ir jābūt daudzveidīgai, lai apmeklētāji var izvēlēties. Ir dienas, kad ir īpašs piedāvājums – asie ēdieni, vok pannā gatavoti, pastas un citi. Organizējam vīna un kinovakarus, ar dzīvo mūziku, kā arī klājam svinību galdus ārpus restorāna,» piedāvājumu raksturo īpašniece. Viņa atklāj, ka Dzintrai joprojām jautājot padomu interjera lietās un konsultāciju par vīniem, kuros iepriekšējā īpašniece esot lietpratēja.

Receptes

Jogurta aukstā zupa ar pavasara zaļumiem

Sastāvdaļas 4 porcijām:

• 0,8 l jogurta bez piedevām vai kefīra

• 1 redīsu bunte ar lapām

• 4 gab. meža ķiploku lapu

• sauja skābeņu lapu

• 1 garais gurķis, maurlociņi dekoram

• 2 paipalu olas

• 1 tējk. mārrutku, 1 tējk. cukura

• 3 pilieni Tabasko , 1 avokado

Pagatavošana: dārzeņus sagriež, zaļumus sakapā. Paipalu olas vāra 2 minūtes verdošā ūdenī. Pievieno jogurtu un garšvielas. Pasniedz ar graudu maizi, biezpienu un zaļumiem.

Pīles kāja ar jaunās ražas dārzeņiem un zaļumu pesto

Sastāvdaļas:

• 4 pīles kājas

• 3 sarkanie sīpoli, 2 ķiploki, bunte jauno burkānu (var aizvietot ar graužamiem burkāniem)

• 1 kg jauno kartupeļu

• 2 rozmarīna zariņi, 2 timiāna zariņi

sāls, pipari

Zaļumu pesto:

• sauja skābeņu

• sauja nātru

• viena ceturtdaļa laima

• 6 gab. meža ķiploku lapu

• 2 ēdamk. cieta rīvēta siera

• 50 ml olīveļļas

Pagatavošana: pīļu kājas liek dziļā pannā vai katliņā ar biezām sienām, pievieno rupji sagrieztus sīpolus, ķiplokus un burkānus.

Pievieno sāli, piparus un rozmarīnu. Ielej glāzi ūdens un sautē uz lēnas uguns apmēram 1 stundu un 30 minūtes, līdz gatavs. Jaunos kartupeļus novāra gatavus un apcep pannā ar garšaugiem. Visas pesto sastāvdaļas sasmalcina blenderī. Pesto izmanto kā piedevu salātiem un gaļai.

Ābolu biskvīta kūka ar krēmsiera - biezpiena krēmu

Sastāvdaļas:

• 2 lieli āboli

• 4 olas

• 150 g cukura

• 200 g sviesta

• 150 g miltu

• pustējk. cepamā pulvera

• pustējk. kanēļa

Krēmam:

• 180 g biezpiena

• 100 g krēmsiera

• 150 g cukura

• 150 g 35% saldā krējuma

Pagatavošana: saputo sviestu ar cukuru, līdz masa kļūst balta. Turpinot putot, pa vienai pievieno olas. Iesijā miltus un cepamo pulveri. Samaisa. Ābolus nomizo, izņem serdi, sagriež plānās šķēlītēs un iemaisa mīklā. Cepešpannu pārklāj ar cepamo papīru. Mīklu izliek uz pannas plānā kārtā un izlīdzina ar lāpstiņu. Cep 175 grādu Celsija temperatūrā 15 minūtes. Atdzesē. Krēmam biezpienu sablenderē. Krēmsieru saputo ar 75 g cukura. Saldo krējumu saputo ar 75 g cukura stingrās putās un pievieno biezpiena un krēmsiera masai. Biskvītu sagriež divās daļās. Biskvīta pusītei uzsmērē krēmu, virsū liek biskvīta otru pusi. Uzsmērē krēmu pa virsu un sānos. Dekorē ar svaigām ogām.

Pavasarīgie salāti

Sastāvdaļas:

• gurķis, salātlapas, fizālis, melone, zaļumu pesto, avokado, zemenes, mellenes

Pagatavošana: visas sastāvdaļas sasmalcina un sajauc. Sastāvdaļas var variēt. Pievieno zaļumu pesto (skatīt recepti – pīles kāja ar dārzeņiem un pesto), nedaudz olīveļļas. Var pasniegt kā pamatēdienu vai piedevu pie gaļas vai kartupeļiem.

Receptes piedāvā restorāna Nometne gardēžiem kolektīvs


http://news.lv/Maja/2016/04/22/tikpat-silti-ka-majas