Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

DĀRZĀ: Krāšņās un prasīgās acālijas

LIELĀKĀ LATVIJĀ. Pašreizējo Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Simsa rododendru šķirņu kolekciju 1956. gadā uzsāka veidot profesors Rihards Kondratovičs, un aizvadītajos 50 gados izveidota lielākā siltumnīcu acāliju kolekcija Latvijā. Lai gan siltumnīcu acāliju audzēšana Latvijā ir stipri sarukusi, Botāniskajā dārzā acāliju kolekcija sastāv no 123 kultivāriem © F64

Acālijas ir vienas no populārākajām un izplatītākajām podu puķēm ziemā. Latvijas klimatiskajos apstākļos krāšņumaugu agrīnās šķirnes zied tumšākajos rudens un ziemas mēnešos. Bet tagad, pašā pavasara aizmetnī, marta sākumā, acālijas zied viskrāšņāk.

Saglabāt ziedošo krūmu ir grūti, jo acālija ir cimperlīgs un prasīgs augs, tāpēc nepiemērotos apstākļos tā acis var priecēt pavisam īsu laiku. Bet, ja ir apņēmība un vēlme saglabāt krāšņo krūmu ne vienu gadu vien, rūpīgi jāseko auga prasībām.

Lai apkopotu svarīgāko no nepieciešamajām zināšanām un ieteikumiem acāliju kopšanā, Māja viesojās Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā, kuram pieder lielākā acāliju kolekcija Latvijā un kas apkopojis akadēmiķa, habilitētā zinātņu doktora bioloģijā un par rododendru karali dēvētā profesora Riharda Kondratoviča ieteikumus dekoratīvo augu kopšanā.

Ziedošo acāliju kopšana

Izmantojot dažādas šķirnes (agrīnās, vidēji vēlīnās un vēlīnās), var iegūt ziedošas acālijas no oktobra līdz aprīlim, tomēr, ņemot vērā auga kopšanas specifiku, tā saglabāšana un uzturēšana ir laikietilpīga un paģēr pacietību no kopēja.

Acālijas ir siltumnīcu, nevis istabas augi, tāpēc lietderīgāk krūmus turēt telpās ziedošus, kamēr tiem ir lielāka dekoratīvā vērtība un kamēr kopšana mājas apstākļos nav tik sarežģīta.

Lai acālijas telpās ziedētu pēc iespējas ilgāku laiku, jāievēro galvenokārt pareizs temperatūras un ūdens laistīšanas režīms. Acālijas jātur pēc iespējas vēsākās (ap 15 grādiem), gaišās un labi vēdinātās telpās. Vēdinot telpas, jāuzmanās, lai aukstā gaisa plūsma neapsaldētu ziedošos augus. Tāpēc puķu podus pie atvērta loga vēlams neturēt. Ja telpas ir izteikti siltas (virs 20 grādiem), acālijas nozied ātri. Jāatceras, ka tieši zema temperatūra un gaišas telpas nodrošina acāliju ilgstošu ziedēšanu mājas apstākļos.

Pareizs laistīšanas režīms ir vēl viens svarīgs faktors, lai nodrošinātu sekmīgu acāliju audzēšanu telpās. Augu normālai augšanai un attīstībai nepieciešams liels gaisa un substrāta mitrums, bet ar centrālapkuri nodrošinātie dzīvokļi ir pārāk silti un ar izteikti sausu gaisu. Pārlieku siltās un sausās telpās acālijām vērojama stipra lapu biršana; tās sažūst un nokrīt, vēl esot zaļas. Lai izvairītos no pāragras lapu nobiršanas, acālijas regulāri (pat vairākas reizes dienā) jārasina un bagātīgi jāaplej. Rasināšanu pārtrauc ziedēšanas laikā, jo dažām šķirnēm rasināšanas ietekmē vietās, kur uzkrīt ūdens pilieni, ziedi kļūst plankumaini.

Turot acālijas dzīvokļos, jārēķinās ar iespējamo sakņu kamola iežūšanu jeb iekaltēšanu. Ja acālijas ir stipri iekaltētas, tad pat pēc ūdens režīma noregulēšanas tām novīst ne tikai ziedi un ziedpumpuri, bet arī lapas. Ja sakņu kamols ir tikai nedaudz iekaltēts un ziedi mazliet apvītuši, tad pēc atdzeršanās tās atgūst iepriekšējo izskatu. Savukārt ja sakņu kamols ir stipri iežuvis, tad ar liešanu būs maz kas līdzēts un pods ar acāliju jāizmērcē, līdz viss sakņu kamols piesūcas ar ūdeni.

Profilakses nolūkā reizi nedēļā podus ar acālijām vēlams uz apmēram stundu iemērkt līdz malām ūdenī (spainī, bļodā, vannā). Pēc tam liekajam ūdenim ļauj notecēt un tālāk turpina liet pēc vajadzības. Substrātam, kurā aug acālijas, jābūt mitram, bet ne slapjam.

Acālijas jālej ar mīkstu, vislabāk lietus vai kūstoša sniega ūdeni. Vēlams, lai ūdens būtu skābs (pH 4,5–5,5). Ja ūdens ir neitrāls vai sārmains, tas jāpaskābina ar kādu no organiskajām skābēm (piemēram, skābeņskābi, citronskābi vai askorbīnskābi, ņemot 3–4 g (tējkarote) uz 10 litriem ūdens).

Ar paskābinātu ūdeni acālijas lej vienu līdz divas reizes mēnesī. Ja to dara pārāk bieži, auga lapu gali kļūst zilgani (jo pH līmenis zemāks par 3,5).

Kopšana pēc atziedēšanas

Noziedējušas acālijas, tāpat kā ziedošus augus, tur pēc iespējas vēsākās un gaišās telpās, krūmus bagātīgi rasina un lej. Vecos, sakaltušos ziedus nolasa un visus dzinumus mazliet saīsina (to dara arī tādēļ, lai veidotu krūmu). Saīsināšanas rezultātā no katra vecā dzinuma attīstīsies divi līdz četri jauni, un dzinumu saīsināšana jāveic ne vēlāk kā līdz maija sākumam, citādi līdz rudenim jauno dzinumu galos neizveidosies ziedpumpuri.

Acālijas audzējot mājas apstākļos, tās jāpārstāda ik pēc diviem gadiem, un tas jādara tūlīt pēc noziedēšanas un apgriešanas. Kā substrātu ieteicams izmantot sfagnu kūdras un pussatrūdējušu priežu skuju maisījumu tilpumu attiecībā 1:1 (vienam litram substrāta pievieno vienu g krīta). Acālijas pārstāda tādā pašā dziļumā, kādā tās augušas iepriekš.

Vasarā, pēc vēlo pavasara salnu izbeigšanās, apmēram jūnija vidū, acālijas ar podu vai bez tā ierok zemē, pusēnā. Lai augi labi izveidotu ziedpumpurus un nākamajā ziemā bagātīgi ziedētu, tie intensīvi un pareizi jābaro.

Mēslošanu veic divas līdz trīs reizes mēnesī ar fizioloģiski skābajiem mēslošanas līdzekļiem vai speciāliem minerālmēslu maisījumiem, kas nopērkami dārzkopības preču veikalos.

Ārā iznestās acālijas ienes atpakaļ telpās, kad āra temperatūra naktīs pazeminās zem 5 grādiem. Ja temperatūra nokrīt vēl zemāk, tad cieš ziedpumpuri. Pēc ienešanas telpās acālijas jātur gaišās, labi vēdinātās telpās, lai labāk nobriestu ziedpumpuri. Jāturpina lapu rasināšana, un optimālā glabāšanas temperatūra ir +10 grādi. Ja temperatūra ir augstāka, ziedpumpuri nespēj līdz galam attīstīties, tie kļūst brūni un atmirst. Bet, lai acālijas uzziedinātu pēc aukstuma perioda, temperatūra jāpaaugstina no 18 līdz 20 grādiem.

Vēlīnās šķirnes nedrīkst uzziedināt agri, jo tad iegūst zemas kvalitātes ziedus. Audzēšanai mājas apstākļos piemērotākas ir agrīnās šķirnes.

Kā kopt acāliju

• Acālijai patīk, ja to laista ar lietus ūdeni vai izkausētu sniegu. Ja nav ne viena, ne otra, tad derēs arī kārtīgi nostādināts krāna ūdens (līdz iztvaiko hlors), kam var pievienot mazliet citronskābes vai piespiest citrona sulu. Ja ir sniegs, tad uz augsnes saudzīgi uzliek kārtiņu sniega

• Acālijas sakņu kamolam allaž jābūt vienmērīgi mitram, to nedrīkst ne iekaltēt, ne pārlaistīt. Arī puķu podā nedrīkst krāties ūdens

• Sakaltušos acālijas ziedus nolasa un visus dzinumus mazliet saīsina, veidojot krūma formu. No katra zariņa attīstīsies apmēram 2 līdz 4 jauni dzinumi. Saīsināšanu veic ne vēlāk kā līdz maija sākumam, jo citādi neveidosies ziedpumpuri

• Noziedējušos ziedus regulāri noplūc, lai mudinātu augu veidot jaunus pumpurus un pagarinātu ziedēšanas laiku

• Telpās ar centrālo apkuri audzēt acāliju ir gandrīz neiespējami, jo krāšņumaugiem nepieciešams mitrums, turklāt telpās ir pārlieku silts. Augu glābt var tikai bieža rasināšana un vaļējs ūdens trauks tuvumā. Acālijām piemērotas varētu būt verandas vai citas vēsas un mitras telpas.