Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

CIEMOS: Kūrortpilsētas dārza maģija

Tūjas, kas labi padodas formēšanai, ir vienīgās, kas saglabājušās no kādreizējā dārza. Tās jebkurā dārzā veic ne tikai dekoratīvu, bet arī barjeras funkciju, jo aizsargā mazāk izturīgos augus no vēja un aukstuma. «Tūjas ir jāgriež ar specifiskām šķērēm, tāpēc profesionāli dārznieki mums nāk palīgā un tās pareizi apgriež,» atklāj Edīte © F64

Jūrmalnieku Edītes un Andra Silāru ģimenes īpašums, kura teritorijā iekopts skaists dārzs, katru gadu piedzīvo pārmaiņas, jo saimnieku vēlmes mainās. «Pavasarī nevaram pabraukt garām tirdzniecības vietām, ja kādā ieraugām skaistu puķi vai stādu. Un tad ir jādomā, kurā vietā to dārzā stādīt,» atzīst Edīte Silāre.

Vasarā esot jārēķinās, ka dienā divas stundas noteikti jāvelta dārzam, lai tas būtu glīts un pirmām kārtām sagādātu prieku pašiem. Dzīvojamai mājai ir balkons, tāpēc saimnieki domā, lai kopš agras vasaras līdz rudenim uz tā kastēs krāšņi ziedētu petūnijas un pelargonijas, izdaiļojot mājas pagalmu. Tajā priecē arī Latvijas augststumbra rozes, kas prasot īpašu kopšanu – jāmiglojot katru otro nedēļu, lai nepārsteigtu slimības. Edīte stāsta, ka savulaik dārzā audzētas arī gladiolas, frēzijas, dažādu šķirņu tulpes, bet tagad atrast vietu jauniem augiem esot diezgan problemātiski – platība jau aizņemta. «Maija otrajā pusē parasti uzsākam dārza darbus – uzrokam un izveidojam dobes, dārznieki apgriež tūjas. Jūnija pirmajā nedēļā atvedam kastes ar augiem, jo tad ir droši, ka salnu vairs nebūs,» atklāj Edīte. Šajā īpašumā agrāk saimniekojuši Andra vecāki, dārzs sākts veidot pirms 19 gadiem un laika gaitā pamatīgi mainījies. Jau apmēram desmit gadus plānošanas un labiekārtošanas darbi ir jaunās paaudzes pārziņā. Visgrūtākais esot, ja brīvdienās jādodas projām no mājām un dārzs jāatstāj kādam citam pieskatīt. «Tā ir, ka dārzs cilvēku pietur pie mājas,» apstiprina Edīte. Viņa teic, ka nākotnē nekādi vērienīgi darbi neesot plānoti – dobes paliks tādas, kādas ir, iespējams, tikšot iestādīts kāds ogulājs. «Mums patīk tā, kā šeit izskatās tagad,» teic Edīte Silāre.