Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

CIEMOS: Lita Beiris - pati savā pasaulē

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Eksbalerīna, Starptautiskā Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris kopā ar dzīvesbiedru, operu režisoru, Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētāju Gunti Gailīti vairāk nekā 30 gadus dzīvo Rīgas klusajā centrā, namā, kurā savulaik tapis librets pirmajai latviešu nacionālajai operai Baņuta.

Dzīvoklī, ko māksliniece dēvē par savu miera ostu, Gunta mātes tēvabrāļa Artūra Krūmiņa radītās Baņutas gars un atstātā iedzīve joprojām ir neatņemama daļa no auras, par kuru pati Lita saka: kad, no ikdienas darbiem pārnākusi, aiz sevis aizveru dzīvokļa durvis un ik stundas ceturksnī dzirdu lielā stundeņa maigo baritonu, zinu – esmu savā pasaulē.

Litas Beiris šā brīža aktualitāte ir Starptautiskais Baltijas baleta festivāls No klasikas līdz avangardam, kas šogad svin 20. gadadienu un norisinās no 30. marta līdz 30. aprīlim.

Šim zīmīgajam notikumam ir sagatavota īpaša svētku programma, kurā iekļautas gan laikmetīgā baleta izrādes pasaules klases dejotāju, horeogrāfu, baleta teātru un kompāniju izpildījumā, gan mūzikas seansi, gan kino seansi. Festivāls norisināsies Rīgā, Rēzeknē, Preiļos, Valmierā un Ventspilī.

2. aprīlī plkst. 17.00 festivāla tradicionālā atklāšana kā ik gadu notiks Rīgas Dzelzceļa stacijā, bet 14. aprīlī Latvijas Nacionālajā operā notiks galā koncerts, un tajā uzstāsies baleta zvaigznes no Francijas, Krievijas, Ukrainas, Ķīnas, Vācijas, Lietuvas, Latvijas un Somijas.

«Festivāla lielākais izaicinājums un vienlaikus arī misija, apvienojot klasiku un avangardu, ir parādīt jaunāko un nebijušo pasaules dejas mākslā. Tā ir unikāla iespēja vienuviet redzēt dažādus dejas stilus: piemēram, kā mijiedarbojas hiphops, spāņu deja, laikmetīgā deja un absolūtā klasika. Mērķis nav šokēt skatītājus. Gribam parādīt, cik tālu savos eksperimentos un fantāzijās ir aizgājusi dejas pasaule, kā dažādi dejas stili saplūst vienā mākslas darbā. Gribam parādīt baletu kā vienojošu spēku, kas nepazīst ne ģeogrāfiskas, ne etniskas, ne kultūru robežas, tāpēc šogad festivāla moto ir Balets nepazīst robežas,» saka Starptautiskā Baltijas baleta festivāla direktore.