Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Izcep Piparkūku mājiņu

© Leonīds Gusevs

Kad veikala nopērkamās piparkūkas nogaršotas jau kādu laiku pirms Ziemassvētkiem, klāt arī mājās gatavoto piparkūku trakums. Iespējas ir dažādas – var nopirkt jau gatavu mīklu, bet var pagatavot gardo cepumu arī pats un tad jau atliek vairs tikai cepšana. Izvēle pašu ziņā.

 Žurnāls Māja piedāvā mīklas recepti, atklāj īsti latvisku, ļoti smalku piparkūku garnēšanas metodi un uzbur piparkūku namiņa celtniecību, kur var paslēpt arī kādu Ziemassvētku brīnumu. Receptes un idejas piedāvā Karīna Villere

Piparkūkas Ziemassvētkos būs cepis gandrīz katrs no mums, bet cik ir tādu, kas pamēģinājuši uzbūvēt savu piparkūku namiņu – tādu smaržīgu, garšīgu, pasakainu, greznu un trauslu vienlaikus...

Piparkūku mīkla

Sastāvdaļas: 180 g medus, 180 g brūnā cukura, 180 g sviesta, 500 g kviešu miltu, 5 g cepamā pulvera vai sodas, 10 g kanēļa, 5 g ingvera pulvera, 5 g malta kardamona, 5 g maltu krustnagliņu, 5 g maltu smaržīgo piparu, 5 g maltu melno piparu,

glazūrai: 150 g cukura, 60 ml ūdens, 1 lielas olas olbaltums, 105 g pūdercukura

Pagatavošana:

1. Sviestu, medu un brūno cukuru liek katliņā, uz lēnas uguns karsējot, maisa un karamelizē līdz vēlamajam brūnumam (ilgāk karamelizējot, masa būs tumšāka, līdz ar to arī mīkla būs tumšāka, ja mīklu grib gaišāku, sīrupu vāra īsāku laika sprīdi).

2. Atsevišķā traukā kopā sajauc sijātus miltus, cepamo pulveri, kanēli un visas piecas garšvielas.

3. Savieno karamelizējušos cukura – medus un sviesta masu un miltu – garšvielu maisījumu, visu ļoti labi samīca viendabīgā, spīdīgā mīklā. Ja laiks atļauj, vismaz pusstundu mīklai būtu vēlams atpūsties, bet var arī piparkūku nama cepšanu sākt uzreiz pēc mīklas pagatavošanas.

4. Mīklas pikuci sasilda rokās un izrullē ne biezāku kā 3 mm.

5. Iepriekš izprojektē, kādu namu ceps. No papīra izgriež vajadzīgos šablonus. Pēc šabloniem sagriež piparkūku mīklu un liek cepties (cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 8 – 10 minūtes). Mazākās detaļas cep atsevišķi no lielajām, lai nepiedeg.

6. Kamēr izceptās detaļas atdziest, gatavo «līmi» – karstu karameli (mazā ūdens daudzumā katlā vai pannā izkausē un uzvāra cukuru). Lai karamele nesacietētu, to visu laiku tur siltumā. Detaļas var salīmēt arī ar olbaltuma glazūru – to pašu, ar ko namiņu izrotās.

7. Vispirms kopā salīmē visas četras sienas, tad pielīmē jumtu (vissarežģītākais darba posms – jābruņojas ar pacietību!). Pielīmē visas sīkās detaļas.

8. Gatavo glazūru: 150 g cukura un 60 ml ūdens liek katliņā un savāra stingrā sīrupā (īstais brīdis ir tad, ja sīrupa piliens, uzpilināts uz šķīvja, neizplūst, bet saglabā piliena formu).

Paralēli sīrupa vārīšanai ar dakšiņu puto vienas lielas olas baltumu, kad tas sāk palielināt savu apjomu, pakāpeniski pievieno lielāko daļu pūdercukura, turpina putošanu. Tiklīdz sīrups sasniedzis savu gatavības pakāpi, olbaltumu, kas putošanas rezultātā kļuvis balts, bet vēl ir mīksts, tievā strūkliņā, nepārtraucot putošanu, lej klāt sīrupam.

Turpina putošanu, līdz masa divkāršojusies apjomā un kļūst arvien stingrāka. Intensīvu putošanu pārtrauc. Pa divām ēdamkarotēm pievieno atlikušo pūdercukuru, to ar karoti olbaltuma masā ieberž, ierīvē, bet neputo, lai neveidojas gaisa burbulīši.

Pūdercukuru liek klāt un ierīvē tik daudz, cik biezas konsistences glazūru vēlas iegūt.

9. Glazūru iepilda konditorejas maisiņā, kam galā uzgalis. Zīmē dakstiņus, sniegu, veido lāstekas, rotā logu slēģus, tornīti un visu, kas vien prasās būt izrotāts un skaists.

10. Namiņu un tā pagalmu pēc savas izvēles var papildināt ar dažādām detaļām, kā rotājošos elementus var izmantot riekstus, mazus cepumiņus, marmelādi, karameles, pastilas, žāvētus augļus.

***

padomi

• Ja kāda detaļa pielīmējas neprecīzi vai nedaudz šķībi, nomaskējot ar glazūru, defekts pārtaps efektā!

• Jumtu namiņam parasti izgriež mazliet lielāku – lai iet pāri sienu malām. Uz šāda jumta īpaši labi izcelsies glazūras lāstekas.

***

Kā pagatavot piparkūku mājiņu

Interneta vietnē www. wilton.com var atrast un lejupielādēt dažādus piparkūku un piparkūku namiņu šablonus: tos izprintējot uz papīra un izgriežot, atliks tikai cept un rotāt!

No izrullētās mīklas dažādu formu piparkūkas izgriež ar skalpeli vai asu nazi, tikai jāraugās, lai nesagriežas cepamais papīrs (to var izmantot vairākkārt). Seko pats interesantākais – namiņa rotāšana.