Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

ĢIMENES MĪLULIS: Mājdzīvnieka veselībai, ērtībai un drošībai

© Scanpix

Suņi un kaķi daudzējādā ziņā ir līdzīgi saviem saimniekiem, arī viņiem tāpat kā cilvēkiem vajadzīga laba dzīves kvalitāte un laba veselība, zināmas ērtības un drošība. Par dažiem risinājumiem, kas ļauj uzlabot šos mājas mīluļiem tik svarīgos dzīves aspektus, stāsta eksperte Vineta Damberga.

Par to, ka sunim vai kaķim derētu ierīkot speciālas durtiņas, saimnieki parasti sāk domāt tad, kad apnicis regulāri, jebkurā diennakts laikā izlaist vai ielaist mīluli pa durvīm. Šādu risinājumu meklē arī tie, kuru dzīvoklī garnadži iekļuvuši caur otrā vai trešā stāva lodžijas durvīm, kas atstātas pavērtas kaķa ērtības dēļ, savukārt lielu un aktīvu suņu īpašnieki izšķiras par labu speciālas ieejas ierīkošanai mīlulim, redzot skrāpējumus, kas radušies, sunim enerģiski lecot mājokļa durvīs, lai prasītos ārā un iekšā.

Ja negribi būt par suņa šveicaru

Dzīvnieku durtiņas gan pagaidām populārākas ārzemēs, taču pamazām to noderīgumu apjauš arī Latvijas iedzīvotāji. Tās var iebūvēt gan individuālo māju vai saimniecības ēku, gan dzīvokļu durvīs, arī balkonu vai lodžiju durvīs un pat logos. «Mēs sadarbojamies arī ar logu un durvju ražotājfirmām, kuras var savos izstrādājumos iebūvēt dzīvnieku ieejas durvis jau izgatavošanas procesā,» stāsta konsultante. «Protams, vispirms jāapdomā, kur dzīvnieku ieejai būs vislabākā vieta. Tas daudzējādā ziņā atkarīgs no dzīvnieka izmēriem. Lielam sunim vajadzīga attiecīga lieluma ieeja, un tādu negribas iebūvēt mājas parādes durvīs. Ja ir šaubas par to, ka caur suņa ieeju mājā varētu iekļūt zagļi, saprātīga izvēle ir ierīkot to verandā, kādā palīgtelpā, garāžā, saimniecības ēka vai citā vietā, kur suns var ieiet apsildīties, kad nepieciešams, bet no kurienes nav iespējams tālāk nonākt dzīvojamās telpās. Lai pasargātu māju no svešu suņu, kaķu vai citu dzīvnieku iekļūšanas, ieeja atverama ar magnētisko atslēgu vai to pašu mikročipu, kas tiek ievadīts pie veterinārārsta un kalpo dzīvnieka identificēšanai, ja tas noklīdis. Pagaidām durvis ar mikročipu lasītāju pieejamas tikai kaķiem, bet drīzumā būs arī suņiem. Šīs durvis atveras tikai dzīvniekiem, kuru mikročips ieprogrammēts lasītājā. Iespējams ieprogrammēt līdz pat 20 mikročipiem. Ja durvīm ir magnētiskā atslēga, tad dzīvniekam ap kaklu siksniņā iekārta neliela magnētiska bumbiņa. Dzīvnieku ieejas izmaksas ir 14–139 eiro atkarībā no izmēra, izmantotā materiāla, no tā, vai durvis ir slēdzamas vai neslēdzamas u.c. Sākumā vajadzīga neliela apmācība, lai dzīvnieku iepazīstinātu ar jaunajām durvīm, pāris reizes viņu izvedot tām cauri. Parasti dzīvnieki ļoti ātri iemācās izmantot šīs durvis.»

Gudrās barotavas

Arī suņiem un kaķiem, gluži tāpat kā cilvēkiem, vēlams ieturēt regulāras ēdienreizes ar samērīgi lielām porcijām. Speciālas barotavas to var nodrošināt gan tad, kad saimnieki ir mājās, gan tad, kad nākas dzīvnieku uz zināmu laiku atstāt vienu pašu, lai nenotiek tā, ka pirmajā dienā mīlulis pārēdas, bet pēc tam dzīvo badā. «Šādos gadījumos noder barotavas, kurām var iestatīt laiku, pēc kura atveras katrai ēdienreizei domātais nodalījums,» skaidro V. Damberga. «Atkarībā no barotavas modeļa tās var būt divas vai piecas ēdienreizes, laiku var regulēt līdz 48 stundām. Kaķi parasti ēd maz, bet bieži, toties suņiem ir tendence izēst visu, kas ir bļodā, kaut arī tas noved līdz vemšanai. Ja dzīvnieks ir mazkustīgs, ēd bieži, turklāt treknu barību, viņam rodas veselības problēmas. Barotava palīdz mīlulim arī ieturēt diētu, ja tas ir nepieciešams. Protams, jāizvēlas arī piemērotākā barība. Šādu barotavu cenas ir 35–57 eiro.»

Dzirdinātava – dzīves kvalitātei

Ne vienmēr suņi un kaķi grib dzert no bļodiņas, kur varbūt iekšā sakritušas barības drumslas vai ūdens vienkārši ir sastāvējies. Taču uzņemt pietiekami daudz šķidruma ir ļoti svarīgi, it sevišķi, ja dzīvnieks ēd sauso barību, lai viņam nerastos vēdera izejas problēmas. Ūdens nepieciešams gan asinsritei, gan imunitātei, gan gremošanas sistēmas darbībai, vārdu sakot, dzīvnieka veselībai kopumā. Piespiest dzīvnieku dzert ūdeni nav iespējams, bet to var ļoti labi rosināt ar speciālas dzirdinātavas palīdzību.

Dzirdinātavai ir trīs lielas priekšrocības. Pirmkārt, ūdens tajā ir tekošs kā strūklakā, kas dzīvniekiem parasti patīk. Daži dzīvnieki dzer tikai tādu, tāpēc saimnieki pastāvīgi atstāj vaļā ūdens krānu, kaut arī tas nav ekonomiski un var notikt negadījumi. Otrkārt, dzirdinātavā, krītot bļodā no zināma augstuma, ūdens bagātinās ar skābekli, un tas nāk par labu dzīvnieku veselībai. Treškārt, iebūvētais filtrs dzirdinātavā nepārtraukti attīra ūdeni no netīrumiem un baktērijām, likvidē nevēlamas piegaršas. Dzirdinātavā visu laiku cirkulē tīrs ūdens un to var papildināt. Pietiekamā daudzumā uzņemts kvalitatīvs ūdens uzlabo mājdzīvnieku veselību un labsajūtu. Dzirdinātavas cena atkarīga no ūdens rezervuāra tilpuma un bļodas lieluma. Kaķiem domātā dzirdinātava maksā 38 eiro, vidējiem un maziem suņiem – 50 eiro, lieliem suņiem – 65 eiro.

Jaunums: atstarotājs – signāllampa

Gada tumšajā periodā atstarotāju lietošana kļūst īpaši aktuāla. Tagad mīluļu vajadzībām tiek piedāvāta signāllampa, kas piestiprināma pie kaklasiksnas tā, lai būtu novietota aizmugurē, varētu teikt – starp ausīm, tāpēc dzīvniekam signāllampa nerada neērtības vai stresu. Lampu var regulēt divos režīmos – vienmērīgu vai mirgojošu gaismu. Tā ir samērā spilgta, tāpēc saskatāma no diezgan liela attāluma, līdz ar to suns būs labi redzams gan saimniekam, gan gājējiem un braucējiem. Starp citu, manīts, ka šādu efektīvu atstarotāju izmanto arī dažs labs cilvēks. Signāllampas cena ir 15 eiro.